Održana promocija knjige “Lazarevačka sela u Novinama serbskim 1834-1919”

U lazarevačkoj Biblioteci “Dimitrije Tucović” održana je promocija knjige “Lazarevačka sela u Novinama serbskim 1834-1919”, priređivača Milana Stojića i Dragana Mihailovića.

Ova knjiga rezultat je desetogodišnjeg rada dva poštovaoca istorije i tradicije i sadrži oko 6.500 dokumenata u dve knjige, na 1.250 strana formata A4, objavljenih u “Novinama serbskim” od 1834 do 1919. godine.

Knjiga obuhvata novinske članke iz čak 34 lazarevačka sela, a medju njima se mogu naći spiskovi putnika, vojnika, dužnika, rodoslovi, lični oglasi i td. Jedan od zanimljivih dokumenata govori o tome da je u Beogradu postojala kafana koja se zvala prvobitno “Kod Šopića”, a kasnije kafana “Kod Lazarevca”. U ovoj knjizi mogu se naći i dokumenta koja opisuju posetu kralja Milana Lazarevcu.

Materijal je prikupljan iz elektronske baze Narodne biblioteke i po rečima autora, bilo je potrebno pregledati 120.000 stranica iz “Novina serbskih”. Knjiga, pre svega, ima za cilj, da čitaocu olakša pristup informacijama od istorijskog značaja za Lazarevac i naš kraj i zainteresuje ga za neko dalje istraživanje.

Dragan Mihailović i Milan Stojić

Priređivači, Stojić i Mihailović, poručuju da je knjiga namenjena svim ljubiteljima istorije našeg kraja, kojih kako i sami kažu, ima dosta u našem regionu, ali malo je onih koji žele dublje da se bave ovom tematikom. Mihajlović se na promociji zahvalio donatorima i pretplatnicima bez kojih ova knjiga ne bi ugledala svetlost dana, kao i tehničkom timu koji je radio na knjizi.

Moderator promocije bio je istoričar Ratko Vukelić, a program je upotpunio Predrag Paunović, glumac iz Lazarevca, koji je čitao delove iz knjige.

Izdavač knjige “Lazarevačka sela u Novinama serbskim 1834-1919” je Biblioteka “Dimitrije Tucović”, a ovaj projekat podržalo je Veće GO Lazarevac i opštinski Savet za kulturu.

Knjiga je dostupna za čitanje u lazarevačkoj biblioteci, a svi oni koji bi želeli da imaju primerak ove knjige u svojoj koleciji mogu se obratiti na broj telefona: 069 63 08 78 , Dragan Mihailović. Broj primeraka je ograničen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE