Održana promocija knjige “Brak, deca, porodica”, kliničkog psihijatra Vlajka Panovića

U Biblioteci “Dimitrije Tucović” u Lazarevcu održana je promocija knjige “Brak, deca, porodica”, kliničkog psihijatra Vlajka Panovića.

Ova knjiga, u čijem podnaslovu stoji “Mnogo pitanja i poneki odgovor”, sažetak je dugogodišnjeg praktičnog iskustva autora, koje je potpomognuto teorijskim saznanjima iz psihologije, psihijatrije, pedagogije, filozofije, religij i sociologije. Knjiga je napisana sa ciljem da pomogne drugima da razumeju prvenstveno sebe kao biće, a potom i druga bića oko sebe i na lakši način savladaju bivstvovanje u današnjem realnom svetu pogrešnih sistema vrednosti.

Po rečima autora, najveći deo knjige posvećen je braku, kao jednoj od najvećih kriza današnjice. Olako prihvaćene slobode, sebičnost kod ljudi, nespremnost deljenja sebe sa drugim ljudima, vodi ljude u egoizam, koji nikako nije dobar za život u zajednici.. Svedoci smo da danas supružnici, mnogo češće formiraju individualnost u okviru braka, što je rezultiralo da danas imamo mnogo usamljenih ljudi koji zapravo žive u braku, kazao Panović i dodao da su to razlozi zbog kojih najčešće nastaju nesuglasice u braku, organizaciji vremena, pravljenju prioriteta i vaspitavanju dece.

Drugi deo knjige “Brak, deca, porodica” govori o vaspitavanju dece, a kako Panović ističe, to je kreativan čin, koji treba da se događa spontano, a kada supružnici u braku nisu usaglašeni onda nastaje problem. Deci se plasiraju dvostruke poruke roditelja koje su pogubne za odrastanje, jer poruke roditelja treba da budu orijentiri za decu, a ne da ih zbunjuju.

Panović ističe da je uticaj medija i društvenih mreža takođe poguban za odrastanje dece, jer nudi lagodan život, permanentnu zabavu, isključivanje iz realnog života, neformiranje radnih navika i nemogućnost razvoja empatije, kao osnov odnosa prema drugim ljudima. Neophodno je da se pre svega roditelji obrazuju da prepoznaju ono što je dobro za njhovu decu, a što dolazi iz medija.

Mnogi roditelji se u današnje vreme žale da ne provode dovoljno vremena sa svojom decom, a ne znaju da ključ leži u kvalitetno provedenom odnosu sa detetom, bez obzira na vremensko trajanje, kazao je autor knjige “Brak, deca, porodica”, Vlajko Panović.

Knjiga se takođe bavi odnosima dece prema hranjenju, spavanju, autoritetu, formiranje radnih navika i usvajanje higijenskih obaveza.

Autor u ovoj knjizi poziva sve da decu uče dobroti, lepoti i verovanjima, jer je to jedini put kojim se deca mogu usmeriti ka pravim gotovo zaboravljenim vrednostima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE