Održana komemoracija povodm smrti Milete Radojevića

Komemoracija povodom smrti našeg sugrađanina, Milete Radojevića, savetnika u Ministarstvu prosvete i dugogodišnjeg direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde, održana je danas u velikoj sali Centra za kulturu Lazarevac.

Minutom ćutanja od Radojevića su se oprostili njegova porodica, prijatelji, saradnici, poštovaoci i partijski drugovi.

Mileta Radojević je rođen 17.decembra 1955 godine u Mirosaljcima, kod Lazarevca. Od malih nogu odgajan je u hrišćanskoj pravoslavnoj veri i svetosavskom predanju, ali odlučno poštujući i sve druge vere. O dubini vere porodice Radojević govori i činjenica, da je njegov sin Zoran, danas sveštenoslužitelj u Arhiepiskopiji beogradsko- karlovačkoj.

Mileta se nakon završene osnovne škole i srednje tehničke GSP škole „ Bora Marković“ usavršavao na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Novom sadu, a magistarsku tezu i doktorat odbranio je 2009, odnosno 2012 godine.

Bio je čovek sa bogatom radnom biografijom, koju su činile mnoge funkcije, ali svakako period rada u resoru odnosa sa crkvama i verskim zajednicama, predstavlja krunu njegovih ljudskih i poslovnih nastojanja.

Njegovu privrednu i političku karijeru od 1976. godine činile su mnoge funkcije: bio je referent za saobraćaj u SO Lazarevac, zamenik direktora SP “Strela” Lazarevac, direktor PD “Janko Stajčić” Lazarevac, a kasnije i predsednik UO ovog preduzeća, član gradskog veća skupštine grada Beograda, generalni direktor Gradsko saobraćajnog preduzeća Beograd, potom direktor Kancelarije za saradnju sa verskim zajednicama Vlade Srbije, odnosno, kasnije direktor uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama u Ministarstvu pravde Vlade Republike Srbije i konačno savetnik u Ministarstvu prosvete ministru Ružiću, za verska pitanja.

Na poslednjem zadatku naročito se posvetio unapređenju verske nastave, promociji talenata nadarenih učenika, studenata i naučnika, a posebno je bio nadahnut u sprovođenju očuvanja srpskog identiteta i tradicije. Zahvaljujući Mileti Radojeviću aktuelno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uspostavilo je nagradu za istaknute pojedince.

Zoran Radojević, sveštenoslužitelj u Arhiepiskopiji beogradsko- karlovačkoj

Radojević je bio jedan od osnivača SPS-a  Lazarevac i član glavnog odbora Socijalističke partije Srbije u više saziva, a na toj funkciji je ostao do danas. Takođe, bio je predsednik Socijalističkog saveza radnog naroda i narodni poslanik u prvom sazivu Skupštine Srbije. Bio je i član Izvršnog odbora opštinskog odbora SPS. Obavljao je poslove potpredsednika SO Radojević, i  funkciju predsednika plesnog saveza Jugoslavije. Takođe je pomogao da lazarevačko pozorište napravi prve osnivačke korake i krene put institunacionalizacije.

Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije zadužen za bezbednost i spoljnu politiku, kao dugogodišnji Radojevićev prijatelj i partijski drug, za njega kaže da je bio svetli izuzetak u današnjem vremenu i čovek koji je imao retku moć da bude spona između državnih institucija i crkve. Miletine glavne osobine bile su briga o čoveku i solidarnost, bio je čovek blage naravi, uvek nasmejan, voleo je ljude i nesebično je pomagao. On je porušeno gradio.

Dačić je na održanoj komemoraciji povodom Radojevićeve smrti, uputio saučešće porodici, rekavši da oseća veliki gubitak i odlazak jedne izuzetne ličnosti, prijatelja i partijskog saradnika.

Ivica Dačić

Patrijarh Porfirije, saznavši za Radojevićevu smrt za njega je kazao da je bio ubeđeni socijalista i duboki vernik, dobrotvor mnogih hramova i parohija. Pomogao je veliki broj crkava, manastira i džamija. Naročito je dao veliki doprinos Eparhiji Šumadijskoj, u kojoj je i živeo.

Telegrame saučešća, koja su pročitana na komemoraciji, uputili su i Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski Teodosije, Visokoprepodobni iguman Svete carske srpske lavre manastira Hilandara arhimandrit Metodije i predsednik Hilandarskog lekarskog društva, prof. dr Radisav Šćepanović sa članovima.

Radojević je nosilac mnogih priznanja: Ordena Svetoga Save Drugog stepena,ordena Vožda Karađorđa, Ordena Svetog Simeona Mirotočivog,, ordena Eparhije Valjevske, eparhije budimljansko nikšićke, ordena eparhije gornjo karlovačke, eparhije budimske, velikog broja gramata i priznanja crkava i drugih verskih zajednica: Zajednice Rimokatoličke crkve, Islamske Zajednice, Reformatske hrišćanske crkve, rumunske pravoslavne crkve, grko katoličke crkve.

Nakon komemoracije služeno je opelo u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu, a po završenom opelu, Radojević je sahranjen na lazarevačkom groblju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE