Običaji na Veliki petak

Veliki petak je dan kojim se obeležaba raspeća Isusa Hrista na Golgoti i važi za najtužniji dan za sve hrišćanske vernike.

Pred praznik Pashu, u četvrtak, Isus se sa učenicima vratio u Jerusalim gdje je na taj dan, koji se obeležava kao Veliki četvrtak, bila Tajna večera.

Na Tajnoj večeri Hristos je prorekao da će ga jedan od apostola izdati pre petka ujutru. Bio je to Juda koji kada je saznao da je Isus osuđen na smrt, mučen grižom savesti se obesio. Apostol Petar u strahu da i njega ne kazne, tri puta se odrekao svog Gospoda.

Prema verovanju Isus je na Veliki petak odveden pred sud Pontija Pilata, Nakon neuspele osude na smrt, osuđen je na kaznu surovim šibanjem. Judejski narod je ipak želeo njegovu smrt, te je morao da nosi krst kroz čitav grad na putu do Golgote, gde je pre razapinjanja uputio reči praštanja dželatima: „Oče, oprosti im, jer ne znaju šta čine“.

Na Veliki petak se ne služi liturgija, pije se samo voda i jede suvi hleb. Običaj je da se farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući. Crkvena zvona ne zvone od Velikog četvrtka do Uskrsa u nedelju, jer su zvona u pravoslavnoj crkvi simbol radosti, a vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje se drvenim klepalom. Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica. Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

Uskrs uvek pada u prvoj nedelju posle punog meseca iza prolećne ravnodnevnice i zato se ne praznuje istog datuma. Može pasti od 22. marta do 25. aprila prema julijanskom (od 4. aprila do 8. maja prema gregorijanskom kalendaru). Prethodi mu Veliki post od sedam nedelja.

Ove godine Uskrs se slavi 19.aprila, a zbog vanredne situacije usled pandemije koronavirusom, neće biti verskih okupljanja, dok će građani Srbije od danas imati najduži policijski čas od početka pandemije i trajaće od petka u 17h do utorka u 5 ujutru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE