Obeležena slava Lazarevca – Trojice

Danas je u Hramu Sv. Velikomučenika Dimitrija, Svetom liturgijom, litijom i lomljenjem slavskog kolača  obeležena slava gradske opštine Lazarevac, Silazak Svetog Duha na Apostole, poznatije kao Trojice.

U prisustvo velikog broja vernika, sveštenstvo je služilo svetu arhijerejsku liturgiju, nakon čega je ulicama grada prošla litija, a čin rezanja kolača obavljen je ispred crkve, gde je nakon toga organizovano posluženje za sve prisutne.

Predsednik opštine, Bojan Stević, čestitao je slavu svim Lazarevčanima uz poruku da im ovaj praznik donese pre svega zdravlje, mir, napredak i ljubav i da, sve ono loše što se dogodilo u prethodnoj godini ostane iza njih.

Posebno zadovoljstvo izrazio je velikim brojem ljudi koji su prisustvovali obeležavanju gradske slave, što pokazuje da se vraćamo tradiciji koja je bila pomalo zaboravljena u decenijama iza nas.

Ovogodišnji domaćin slave bio je Vladimir Žujović, dok će naredne godine slavu preuzeti Bojan Stević sa svojom porodicom.

Nakon obeležavanja gradske slave, Lazarevac od 21. juna očekuje manifestacija “Dani Lazarevca”, koje će obeležiti bogat kulturno-zabavni program, a trajaće do 29. juna 2021. godine.

Po obećanju Hristovom, u pedeseti dan po vaskrsenju i deseti po vaznesenju, spustila se blagodat Svetog duha na učenike sina Božjeg. Oni su progovorili mnoge jezike koje do tada nisu znali i krenuli po celom svetu da propovedaju reč gospodnju.

Silaskom Svetoga duha na apostole završeno je osnivanje Crkve Hristove. Praznik se naziva i Trojica, Duhovi i Pedesetnica.

Svete Trojice jedan je od najznačajnijih hrišćanskih praznika, slavi se tri dana, a praznovanje se nastavlja cele nedelje, tokom koje se ne posti, jer je to tzv. trapava nedelja. Na ovaj praznik crkve i domovi kite se zelenilom –cvećem, travom,  grančicama od kojih se tokom liturgije pletu venčići.

Trojice su krsna slava mnogih institucija, mesta i gradova u Srbiji. Slava su Kraljeva, Kruševca, Požarevca, beogradskih opština Čukarica, Bežanija, Obrenovac i Lazarevac. Slavi se i kao Dan policije i Dan MUP-a Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE