Obeležen Međunarodni dan Roma u Lazarevcu

Međunarodni dan Roma obeležava se 8.aprila širom sveta sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj u društvu i podigne svest o problemima manjinskih i osetljivih grupa.

Ovaj dan proglašen je  1990. godine u Poljskoj na Svetskom romskom kongresu Međunarodne romske unije u spomen na prvi takav međunarodni kongres koji je održan od 7. do 12. aprila 1971. u Londonu. Tada je doneta odluka da se usvoji zastava, dvobojka plavo- zelene boje sa crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, kao i migracija kroz istoriju, dok plava boja predstavlja nebo, slobodu i život pod vedrim nebom, a zelena označava travu, put i stalan život u pokretu. Za himnu je izabrana pesma Đelem, đelem (Idem, idem).

Povodom Svetskog dana Roma, Centar za razvoj multikulturalnosti „Nova generacija“ iz Lazarevca i Savet za nacionalne manjine GO Lazarevac, organizovali su kulturno-umetnički program na platou ispred Rudarske česme u glavnoj ulici, a članovi ovog udruženja delili su cveće svojim sugrađanima.

Romi su na republičkom nivou, zahvaljujući Ministarstvu prosvete , napravili pomak jedino u pogledu obrazovanja i olakšica pri upisu romske dece u obrazovne ustanove, ali je problem diskriminacije još uvek itekako prisutan u društvu, rekao je Dragan Mitrović, koordinator za ljudska i manjinska prava Republike Srbije i ovom prilikom apelovao na romsku populaciju na teritoriji naše opštine da svoju decu redovno šalju u škole.

Dragan Mitrović, koordinator za ljudska i manjinska prava Republike Srbije, foto: privatna arhiva Facebook

Mitrović je istakao da socijalni status Roma ne sme da bude trajan i nasledan, jer je to jedini put ka integraciji i saživotu sa većinskim stanovništvom.

Prema Mitrovićevim rečima u Lazarevcu živi oko 5.000 ljudi romske nacionalnosti, a po poslednjem popisu iz 2011. godine u Srbiji živi 147.604 Roma, ali je njihov pravi broj znatno veći.

Potpredsednik Saveta za nacionalne manjine u GO Lazarevac, Dejan Radosavljević, izjavio je da kancelarija pri opštini deluje na rešavanju kako problema Roma, tako i ostalih manjina na teritoriji naše opštine i dodao da se ovogodišnji Svetski dan Roma u Lazarevcu obeležava nešto skromnije i u skladu sa epidemiološkom situacijom koja nas je zadesila i da se nada da će naredne godine ovaj dan biti obeležen svečanije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE