Obeležen Međunarodni dan Roma u Lazarevcu

Međunarodni dan Roma obeležava se 8. aprila širom sveta sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj u društvu i podigne svest o problemima manjinskih i osetljivih grupa.

Međunarodni dan Roma u Lazarevcu  u organizaciji Centra za razvoj multikulturalnosti „Nova generacija“ i Saveta za nacionalne manjine GO Lazarevac, organizovali su kulturno-umetnički program na platou ispred Rudarske česme u glavnoj ulici. Prikazana je izložba fotografija, a mlade Romkinje u tradicionalnim nošnjama, delile su prolaznicima cveće. Program je upotpunjen  romskom muzikom.

Romi su kao nacionalna manjina priznati u celom svetu i kao takvi bi trebalo da budu uključeni u sve sfere života, rekao je Dragan Mitrović, koordinator za ljudska i manjinska prava Republike Srbije i ovom prilikom čestitao praznik celoj romskoj populaciji sa porukom da pre svega u sebi probude svest o obrazovanju.

Međunarodni dan Roma proglašen je  1990. godine u Poljskoj na Svetskom romskom kongresu Međunarodne romske unije u spomen na prvi takav međunarodni kongres koji je održan od 7. do 12. aprila 1971. u Londonu. Tada je doneta odluka da se usvoji zastava, dvobojka plavo- zelene boje sa crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, kao i migracija kroz istoriju, dok plava boja predstavlja nebo, slobodu i život pod vedrim nebom, a zelena označava travu, put i stalan život u pokretu. Za himnu je izabrana pesma Đelem, đelem (Idem, idem).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE