Obeležen Dan srpskog jedistva, slobode i nacionalne zastave

Polaganjem venaca na spomenik srpskom ratniku na platou ispred Biblioteke „Dimitrije Tucović“  u Lazarevcu obeležen je 15. septembar, Dan srpskog jedistva, slobode i nacionalne zastave.

Pored predstavnika GO Lazarevac vence su položili i članovi Udruženja rezervnih vojnih starešina opštine Lazarevac.

Zamenik predsednika Skupštine GO Lazarevac, Željko Pavlović, ovom prilikom izrazio je zadovoljstvo obeležavanja tako značajnog datuma za Srbiju, dodavši da se na ovaj način odaje pošta svim srpskim junacima koji su kroz vekove boreći se za slobodu i čast Srbije, stradali pod srpskom trobojkom.

Pavlović je iskoristio priliku da članovima Udruženja rezervnih vojnih starešina opštine Lazarevac ujedno čestita i Dan udruženja, koji danas proslavljaju.

Profesor istorije, Ratko Vukelić, govorio je o značaju obeležavanja Dana srpskog jedistva, slobode i nacionalne zastave, kao sećanje na dan kada je 1918. godine izvršen proboj Solunskog fronta i kada je Srbija iz rata izašla kao zemlja sa jakim moralnim kredibilitetom i kao narod koji je bio najpopularniji među malim narodima Evrope.

“Mi smo narod koji nije integrisan ni po jednoj osnovi i shvatamo da su političke prilike takve da se ne možemo politički integrisati, ali se možemo ekonomski i pre svega kulturno integrisati i u tome nas niko ne može sprečiti, jer pripadamo jednom narodu, pismu, jeziku, istoriji, kulturi i veri”, istakao je Vukelić.

Na današnji dan 15. septembra 1919. godine, godinu dana nakon završetka Prvog svetskog rata, formirana je Organizacija rezervnih vojnih starešina, čiji je prvi predsednik bio Vojvoda Stepa Stepanović, a lazarevačko Udruženje rezervnih vojnih starešina jedna je od centralnih organizacija na opštinskom nivou, koja neguje tradiciju i uposmenu na sve one koji su svoje živote položili za današnju slobodu.

Skupština Srbije će danas, simbolično na Dan  srpskog jedistva, slobode i nacionalne zastave, izglasati zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE