Obeležen Dan oslobođenja MZ Vreoci u Drugom svetskom ratu

Povodom 2.oktobra Dana oslobođenja MZ Vreoci u Drugom svetskom ratu, vence na spomenik Dimitriju Diši Đurđeviću i drugim palim borcima, položili su predsednik skupštine GO Lazarevac, Bojan Sinđelić, zamenik predsednika opštine, Tomislav Rikanović, predstavnici mesne zajednice, kao i njeni meštani.

Napad na Vreoce 6. aprila 1945. godine brižljivo je planiran, jer su se u ovoj opštini nalazile dve strateški važne tačke, vojno-tehnički zavod Kraljevine Jugoslavije i Termoelektrana, rekao je predsednik skupštine GO Lazarevac, Bojan Sinđelić i dodao da je on pobornik pomirenja dve strane antifašističkog pokreta i toga da se ne pravi razlika, već oda počast svim žrtvama Drugog svetskog rata.

U današnjem razgovoru sa predstavnicima mesne zajednice  dogovoreno je da ne zaobiđemo i žrtve iz Prvog svetskog rata i Balkanskih ratova, jer je u Vreocima bilo pet nosioca Karađorđeve zvezde, najvećeg vojničkog ordena toga doba, čiji je ukupan broj na teritoriji cele kraljevine iznosio tri hiljade, rekao je Sinđelić i zaključio da će opština u narednom periodu odati počast svima onima koji su živote dali za svoju zemlju.

Predsednik MZ Vreoci, Radiša Sinđelić, je u svojoj izjavi za medije rekao da se ovakvi događaji nikako ne smeju zaboraviti, te se Savet mesne zajednice i ove godine, uprokos pandemiji, potrudio da ovaj datum obeleži kako dolikuje. Spomenik posvećen heroju Dimitriju Diši Đurđeviću, nosi još trideset četiri poznatih imena mladih žitelja MZ Vreoci koji su poginuli u Drugom svetskom ratu, ali je njihov broj verovatno veći.

Novinarima se obratio i Radomir Mandić, predstavnik Udruženja boraca NOB-a, govoreći o bitnim događajima tokom samog rata i oslobađanja Vreoca i poslao jasnu poruku da se žrtve rata nikada ne smeju zaboraviti.

Počast je takođe odata i ispred spomen ploča na zgradi Doma u MZ Vreoci koju su podigli mesna organizacija Narodnog fronta Vreoci i narod Kolubare.

Zbog planirane eksproprijacije MZ Vreoci očekuju pregovori sa Elektroprivredom Srbije za premeštanje spomenika Dimitriju Diši Đurđeviću i ostalim palim borcima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE