107 godina od Kolubarske bitke, odata počast palim borcima

Povodom 9.decembra, dana kada je oslobođen Lazarevac u Prvom svetkom ratu, polaganjem venaca na spomen obeležja palim borcima, obeleženo je 107 godina od Kolubarske bitke.

Zajednički venac na spomen obeležje u porti Hrama Svetog Georgija u Ćelijama položili su predsednici opština Lazarevac, Bojan Stević, Lajkovac, Andrija Živković i Ljig, Dragan Lazarević.

Nakon parastosa i polaganja venaca u Ćelijama, predstavnici ove tri opštine, položili su venac i na spomenik Dimitriju Tucoviću na Vrače brdu, na kome je poginulo 20.000 srpskih i 30.000 vojnika austrugarske carevine.

Predsednik opštine Lazarevac, Bojan Stević, nakon polaganja venaca, podsetio je da je 9. decembar 1914. godine značajan datum za Lazarevčane, jer je tog dana u okviru Kolubarske bitke, Lazarevac oslobođen.

Stević je naglasio da se odavanjem počasti svim nastradalim borcima, čuva tradicija i sećanje na njih i na žrtvu koju su dali, kako bismo mi danas bili slobodni.

GO Lazarevac i predstavnici MZ Županjac položili su vence i na spomenik Kolubarskim ratnicima u Županjcu na brdu Čovka. Nakon polaganja venaca okupljenima se obratio književnik i istoričar, Milosav Nedić, govoreći o istorijskim događajima tokom Kolubrske bitke i stradanjima kolubarskih ratnika, istakao je da su ti junaci ono najbolje što je Srbija ikada imala i poželeo da stradanja iz Velikom rata više nikada ne zadese srpski narod.

Milosav Nedić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE