Obeležen 15. septembar – Dan rezervnih vojnih starešina Srbije

Polaganjem venaca na Spomenik srpskom ratniku na platou ispred Biblioteke „Dimitrije Tucović“ Lazarevac, članovi Udruženja rezervnih vojnih starešina Lazarevca obeležili su danas 15. septembar, Dan rezervnih vojnih starešina Srbije.

Zajedno sa članovima Rezervnih vojnih starešina Lazarevca venac na Spomenik srpskom ratniku položili su i predstavnici GO Lazarevac, zamenik predsednika Skupštine GO Lazarevac Željko Pavlović i član Veća GO Lazarevac Nenad Bačanac.

Na današnji dan 15. septembra 1919. godine, godinu dana nakon završetka Prvog svetskog rata, formirana je Organizacija rezervnih vojnih starešina, čiji je prvi predsednik bio Vojvoda Stepa Stepanović.

Predsednik udruženja, pukovnik u penziji, Branislav Anočić, istakao je značaj obeležavanja ovog datuma, kao sećanje na dan kada je 1918. godine izvršen proboj Solunskog fronta, ali i značaj same Organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije.

„Prošle godine obeležena je stogodišnjica ovog datuma, a ove godine imamo razlog više, utoliko što je 15. septeembar izabran i kao Dan srpskog jedinstva, zastave i sloge i siguran sam da preklapanje ovih datuma neće umanjiti značaj naše organizacije, već nam pomoći da još više dobijemo na značaju“,  rekao je predsednik udruženja, Branislav Anočić i istakao da je proboj Solunskog fronta za Srbe slavan trenutak, koji se ne sme zaboraviti.

Dalji planovi udruženja su i organizovanje vojnih obuka za sve zainteresovane sugrađane, ako se za to steknu svi potebni uslovi i ispune zakonske regulative, s obzirom da je vojni rok u našoj državi ukinut, kazao je Anočić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE