Obeležavanje ‚‚Dan boraca‚‚ i polaganje venaca

Nekadašnji državni praznik Dan boraca tradicionalno je obeležen, kod Starog bisokopa u lazarevačkoj glavnoj ulici, gde su na spomen ploči položeni venci palim borcima. Počast su odali predstavnici opštinskog odbora SUBNOR-a, predstavnici GO Lazarevac i učesnik oslobodilačkog rata Pavle Stanivuković.

Pre 79. godina, na današni dan, 1941. godine održana je sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na kojoj je donesena veoma važna odluka da se pozove narod Jugoslavije na otopor okupatora.

„Dugo godina sam ovde sa vama govorio o tom značajnom datumu 1941. godine. Svi drugi važni događaji i ofanzive  proistekle su iz tih prvih dana koji su vezani za narodnooslobodilačku borbu. Tako da mi danas treba da obeležimo taj dan, da se setimo svih boraca koji su dali svoje živote za našu slobodu”, rekao je Plave Stanivuković  predsednik SUBNOR-a Lazarevac i dodao da ovaj dan mora u svakom našem čoveku da bude jedan od važnijih.

Manifestaciji je prisustvovao i zamenik predsednika GO Lazarevac Miloje Živanović koji je saopštio da se boji da 4. jul pada u zaborav.

„Bitno je da smo ostali isti, da smo narod koji voli slobodu iznad svega i koji se nikad u istoriji nije pitao koliko ta sloboda košta, kao ni u zadnjem ratu u kom je preko 700 000 ljudi poginulo. Ali je to bila cena da mi danas sedimo u Lazarevcu ovakvom kakav je, u ovom lepom mestu za život i gajimo našu decu i vaspitavamo ih da i oni poštuju tu istoriju jer bez naše istorije nema ni budućnosti. Da i oni u budućnosti dolaze na ova mesta  i da poštuju sve ono što su naši preci uradili”, rekao je zamenik predsednika GO Lazarevac Miloje Živanović i dodao da je danas tradicionalno obeležavanje ovog datuma i poloaganje venaca onima koji su u zadnjem ratu dali svoje živote za to da mi danas živimo u slobodi.

Takođe, čestitao je današnji praznik svim građanima naše zemlje.

Ovaj praznik je zvanično ukinut 2001. godine, ali se proslavlja u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE