Obeležava se nedelja dojenja u lazarevačkom  DZ “Dr Đorđe Kovačević”

U lazarevačkom  DZ “Dr Đorđe Kovačević” od 28. septembra do 4. oktobra  obeležiće se Nacionalna nedelja promocije  dojenja pod sloganom “Podrži dojenje – za zdraviju planetu”.

Svetska nedelja dojenja obeležava se u više od 170 zemalja širom sveta kako bi se povećala svest, širilo znanje o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Kampanja Svetske alijanse za podršku dojenju svake godine bavi se različitim temama od značaja za dojenje.

Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti u vezi sa dojenjem izaberu najprikladniji datum , pa se tako u Srbiji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava 40. nedelje u godini, koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće.

Ovim povodom  u holu ginekologije  DZ “Dr Đorđe Kovačević”  u Lazarevcu, u skladu sa svim epidemiološkim merama i u malim grupama, održano je predavanje i obuka o dojenju, rekla je za Radio Galaxy, PR Doma zdravlja, Suzana Stoisavljević,  i dodala da će se obuka nastaviti i u narednom periodu, samim dolaskom u službu ginekologije, gde će babice biti na usluzi svim zainteresovanim trudnicama. Službe Doma zdravlja koje učestvuju u ovoj akciji su ginekologija, porodilište i patronaža.

Cilj kampanje o dojenju je skretanje pažnje zdravstvene i šire javnosti na značaj dojenja u obezbeđenju optimalne ishrane, pravilnog rasta i razvoja za zaštitu i unapređenje zdravlja deteta i majke, zaštitu životne sredine, kao i ukazivanje na značaj pružanja podrške i pomoći trudnicama i majkama dojiljama da ostvare uspešno dojenje.

Svake godine u okviru obeležavanja Svetske i Nacionalne nedelje dojenja Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” raspisuje konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovnih škola u Republici Srbiji, koji za cilj ima podsticanje zdravstvenovaspitnog rada na temu podrške dojenju kao najoptimalnijem načinu ishrane novorođenčadi i odojčadi. Ove godine zbog pandemije, konkurs će biti raspisan tek na jesen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE