Njegovo veličanstvo – ljuti umak

U čast nedavnog obeležavanja Nacionalnog dana ljutih umaka, 22. januara, otkrivamo nekoliko najzanimjivijih činjenica o najpopularnijem ljutom umaku na svetu – Tabasko umaku!

U svetu ljutih umaka, Tabasko (Tabasco) je najpoznatija  i najprodavanija marka umaka među pravim ljubiteljima ljutih soseva.

Firma je osnovana daleke 1868. godine u Luizijani , SAD, na ostrvu Ejveri, na kome se i danas proizvodi. Gotovo polovina zaposlenih u kompaniji zapravo živi na ostrvu, na istom mestu gde su živeli njihovi preci, koji su radili za kompaniju.

Sa tradicijom dugom 153 godine ovaj popularan umak prodaje se u čak 195 zemalja sveta, uključujući i Srbiju, a pakuje i etiketira na 25 jezika.

Prvi kontigenti ovog umaka bili su pakovani u bocama za kolonjsku vodu, tadašnjeg proizvođača stakla iz Nju Orleansa.

Reklama iz 1900. godine Via Wikimedia Commons

Ovaj umak se proizvodi isključivo od tabasko paprika (Capsicum frutescens) koja vodi poreklo iz Amazonije u Južnoj Americi. Možda najfascinantnija stvar kod umaka Tabasko je činjenica da je umak zapravo napravljen od samo tri sastojka, paprika, sirćeta i soli, što ga čini šokantno jednostavnim proizvodom s obzirom na to koliko je ukusa upakovano u svaku kap.

U jednoj boci umaka Tabasco od 60 ml nalazi se 720 kapi! (Potrebna vam je samo kap da biste promenili i zaljutili obrok, pa je ovaj broj impresivan.)

Trenutno postoji devet ukusa umaka Tabasco. Pored originalnog, tu je umak od zelenih halapenjo paprika i habanero paprika, umak od bibera, umak od kajenskog belog luka i drugi. Njihov najljući umak tzv. Tabasco Scorpion, koji se pravi od škorpionskih papričica, ananasa i malo originalnog Tabasko sosa, čak 20 puta je ljući od originalnog Tabasko sosa.

Ovaj brend takođe proizvodi i liniju čokoladica sa ljutom papričicom u različitim pakovanjima za prave sladokusce.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE