Nema novopreminulih od koronavirusa u Lazarevcu

U Lazarevcu je do sada koronavirus potvrdjen kod 36 osoba. U poslednjih 7 dana, otkriveno je troje novoobolelih. Od početka epidemije preminulo je 4 osobe. U poslednjih nedelju dana preminula su još dva  pacijenta sa hemodijalize Specijalne bolnice za endemsku nefropatiju u Lazarevcu, što je ukupno 4. Oni  su bila pozitivni na virus COVID-19, ali on nije uzrok njihove smrti, već drugo primarno oboljenje. U poslednjih nekoliko dana, četvoro pacijenata se izlečilo od koronavirusa. U porodicama preminulih nema pozitivnih na virus, niti postoji bilo koje žariste u nekom od kolektiva u gradu.

“ Epidemiološka situacija je povoljna i na pragu 8.nedelje, nema tendencije porasta broja obolelih, a broj pacijenata koji se testiraju se povećao. U Lazarevcu nema obolelih trudnica, niti dece “, rekao je direktor Doma zdravlja “dr Đorđe Kovačević“ i član Štaba za vanredne situacije GO Lazarevac, dr Jovan Milojević na konferenciji Štaba.

Ukupno je 11 naših sugradjana hospitalizovano u klinikama u Beogradu i Opštoj bolnici u Pančevu i još desetoro zaposlenih iz Specijalne bolnice za endemsku nefropatiju, koji se nalaze  na lečenju u Selters banji u Mladenovcu, banji Koviljači i u privremenoj bolnici na Sajmu, a jedno lice je u kućnoj samoizolaciji, rečeno je na konferenciji.

U COVID ambulanti lazarevačkog Doma zdravlja do sada je pregledano 1.152 ljudi sa respiratornim tegobama,  uzeto je 159 uzoraka briseva, a na čekanju je 59 rezultata. Većina novoobolelih nema nikakve simptome ili vrlo blagu kliničku sliku.

“ Očekujem da se broj izlečenih od koronavirusa, povećava iz dana u dan. Situacija u Lazarevcu može se oceniti kao jedna od stabilnijih u drzavi“, saopštio je dr Milojević. Lazarevački Dom zdravlja je dobio dva epidemiološka kontejnera iz donacije EU, koja služe za pravilnu trijažu pacijenata i uzorkovanje briseva , čime će osobe koje  dolaze samo zbog briseva biti fizički odvojene od ostalih pacijenata. Kontejneri su postavljeni u neposrednoj blizini Doma zdravlja.

Pojedini mediji su prethodnih dana pisali o šestoro obolelih iz MZ Čibutkovica, što je dr Jovan Milojević demantovao. U Čibutkovici je testirano 8 osoba, od tog broja 5 rezultata se još uvek čeka sa Instituta Torlak, a zaraženih nema. Zbog zastoja u Torlaku, njihovo testiranje će verovatno biti ponovljeno, naglasio je dr Milojević.

Da podsetimo, prvi slučaj zaraze u Lazarevcu otkriven je 22. marta.

Predsednik Kriznog štaba GO Bojan Sindjelić, jos jednom je apelovao na sugradjane i istakao kako i dalje nema mesta opuštanju.

“ Bez preke potrebe ne bi trebalo da izlazimo. Moramo poštovati sve mere Vlade Republike Srbije i u narednom periodu “, rekao je Sindjelić.

Članovi Kriznog štaba uputili su izjave saučešća porodicama novopreminulih dijaliznih pacijenata.

M.Živković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE