Ministar Momirović najavio dva značajna projekta za Lazarevac: kružni tok kod jezera Očaga i dve fabrike za prečišćavanje otpadnih voda

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije, Tomislav Momirović, posetio je GO Lazarevac i na održanom radnom sastanku sa predsednikom opštine, Bojanom Stevićem i njegovim saradnicima razgovarao o najvažnijim projektima koji će se realizovati u ovoj godini na teritoriji naše opštine.

Momiroviću i njegovim saradnicima je ovo prva radna poseta GO Lazarevac, a glavne teme sastanka bile su izgradnja kružnog toka i pasarele na Ibarskoj magistrali kod jezera Očaga, izgradnja 82 kilometra kanalizacione mreže, kao i izgradnja postojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja se realizuje u okviru programa “Čista Srbija”.

Vlada Republike Srbije odlučila je, uprkos pandemiji, da poveća investicije u infrastrukturi, kako bi se izgradilo ono što je potrebno i kako bi se sačuvala makroekonomska stabilnost, izjavio je ministar Tomislav Momirović i dodao da je ministarstvo preko predstavnika opštine Lazarevac i predsednika, već neko vreme upoznato sa problemom sa kojim se građani i svi učesnici u saobraćaju na Ibarskoj magistrali kod jezera Očaga susreću, i da je svestan rizika po bezbednost, te je  Vlada donela zaključak da, radovi na izgradnji  kružnog toka moraju početi već krajem leta ili početkom jeseni, naglasio je on.

Momirović je apelovao na sve strukture vlasti u Lazarevcu da nastave  sa pozitivnim pritiskom kako ne bi gubili kontinuitet investiranja i dinamiku realizacije projekata.

Druga  tema radnog sastanka bila je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione infrastrukture.

„Mi u Srbiji imamo jednu situaciju koja se već decenijama gura pod tepih, a to je potencijalna ekološka bomba. Sve otpadne vode izbacujemo u prirodu, onda iz te iste prirode uzimamo pijaću vodu, smatramo da priroda ima tu snagu da pročisti sve otpadne vode, a to u uslovima ovolike potrošnje vode jednostavno stvara veliki problem. Na direktnu inicijativu predsednika republike rešeni smo da u narednih pet godina potpuno promenimo komunalnu infrastrukturu države kako bi zemlja bila značajno čistija.”, kazao je ministar Momirović.

Predviđena je izgradnja dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Lazarevcu i Velikim Crljenima, koja će rešiti problem u više mesnih zajednica na teritoriji naše opštine. Ovaj projekat finansiraće Vlada Republike Srbije kroz program “Čista Srbija” u saradnji sa kineskim partnerima.

Na sastanku je bilo reči i o pojačanom održavanju puteva, ali i o budućem auto putu Vožd Karađorđe u dužini od 35 km, koji će proći kroz opštinu Lazarevac i tako postati deo koridora Miloš Veliki.

Predsednik GO Lazarevac, Bojan Stević, zahvalio se ministru na poseti i dodao da su resorno ministarstvo, ministar i Vlada Srbije na čelu sa predsednikom, prepoznali projekat izgradnje kružnog toka sa pešačkom i biciklističkom pasarelom kao projekat od velikog značaja za građane Lazarevca i sve učesnike u saobraćaju na toj deonici. Stević je istakao da je opština učestvovala u projektu „Čista Srbija” sa više projekata koji se tiču izgradnje dva postrojenja za preradu otpadnih voda u Lazarevcu i Velikim Crljenima kao i za izgradnju 82 kilometra kanalizacione mreže na teritoriji GO Lazarevac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE