Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić u poseti Lazarevcu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić posetio je danas GO Lazarevac gde je zajedno sa predsednikom GO Lazarevac Bojanom Sinđelićem i državnim sekretarom u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojanom Stevićem i saradnicima, održao kratak sastanak.

Predsednik opštine, Bojan Siunđelić je na početku izjave istakao odličnu saradnju sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave u prethodne četiri godine i izrazio želju za još boljom saradnjom u budućnosti i ostvarivanju novih projekata bitnih za stanovnike naše opštine. U saradnji sa Ministarstvom realizovani su brojni projekti, uključujući Jedinstveno upravno mesto, rekonstrukciju Doma u Mirosaljcima, javnu rasvetu u Ulici 1300 kaplara i dr.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je prilikom posete GO Lazarevac obišao Jedinstveno upravno mesto, koje je prvobitno bilo osmišljeno kao pilot- projekat, koga je otvorila Ministarka pravde Gruzije, zemlje po čijim uzorima je i ovaj projekat rađen.

Mi smo kao Vlada Republike Srbije prvobitno izmenili zakonodavni okvir, uskladili ga sa potrebama reforme javne uprave koja je jedan od tri karijetednih stubova naših evropskih integracija. Zahvalnost dugujemo matičnim službama, matičarima i svim referentima koji su digitalizovali Registar matičnih knjiga i knjigu državljana „, izjavio je Ružić.

Zahvaljujući Zakonu o opštem upravnom postupku i platformi e-ZUP građani sada mogu na jednom mestu da obave sve što im je potrebno, bez dodatnog odlaska  na druge šaltere ili institucije, objasnio je Ružić i dodao da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izdvojilo milion evra u dinarskoj protivvrednosti za otvaranje preko 20 jedinica lokalne samouprave u Srbiji, a prvi projekat JUM-a urađen je upravo u Lazarevcu.

„Ovim projektima sugrađani otvaruju svoja prava na mnogo lakši i transpatentniji način, štedeći i svoje vreme i novac. Podatak da je broj onih koji su ostvarili svoja prava u Lazarevcu i odradili neki upravni posao je skočio u februaru mesecu na 4.600 sugrađana, ide u prilog tezi da je JUM u Lazarevcu služi svrsi i da više nije samo pilot-projekat, već jedan strateški projekat“ istakao je Ružić.

On se takođe osvrnuo na druge projekte za koje je MInistarstvo državne uprave i lokalne samouprave izdvojilo sredstva za naš grad, pre svega izdvojeno je tri miliona dinara za javnu rasvetu u Ulici 1300 kaplara, prošle godine izvojena su sredstva za rekonstrukciju Doma u Mirosaljcima, koje uključuje i još jedno odeljenje predškolske ustanove u svom sastavu, dok je ove godine opredeljeno pet i po miliona dinara za izgradnju balon hale u OŠ u Velikim Crljenima.

Svi projekti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave realizovani su u sadejstvu sa GO Lazarevac i svaki od pometuh projekata je sufinansiran od strane opštine Lazarevac. Za rekonstrukciju Doma u Mirosaljcima izdvojeno je preko 47 miliona dinara, od toga je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave učestvovalo sa 16-17 miliona, dok je ostatak sredstava obezbedila GO Lazarevac.  Za projekat JUM-a u Lazarevcu izdvojeno je 8.700.000 dinara, a opština je učestvovala sa 700.000 dinara, rekao je Ružić i zaključio da ljudi koji su na čelu naše opštine itekako vode računa šta su interesi njihovih sugrađana.

U okviru svoje posete ministar je takođe obišao i radove na izgradnji Doma kulture u Mirosaljcima, koji će se prostirati na oko 800 kvadratnih metara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE