Lazarevac bez koronavirusa

Specijalista epidemiologije, dr Dušan Vujnović, održao je predavanje u Domu zdravlja dr Djordje Kovačević o merama zaštite i prevenciji od koronavirusa.

“ Na teritoriji opštine Lazarevac nema zaraženih od koronavirusa, nema ni sumnjivih slučajeva, situacija je potpuno normalna i nema mesta panici „, rekao je epidemiolog dr Vujnović.

Dom zdravlja ima već oformljen specijalni tim za  moguće slučajeve zaraze  virusom i potpuno je u pripravnosti, ukoliko bi do zaraze u našoj opštini došlo, rekao je dr. Takvi sumnjivi slučajevi pregledali bi se u posebnoj zgradi kućne nege.

Virus je potvrdjen u celom svetu, osim na Antarktiku, najviše je obolelih u pedesetak zemalja, ima ga i u regionu. Pitanje dana je kada će se pojaviti i u Srbiji, ali se kod nas ne očekuje zaraza epidemioloških razmera, već samo pojava pojedinačnih slučajeva, kod osoba koje su boravile u zaraženim zemljama.

Svako ko ima simptome suvog kašlja, povišene telesne temperature i kratkog daha, a uz to je i boravio u nekoj od zaraženih zemalja ili bio u kontaktu sa obolelim, može da sumnja na virus, ali tek nakon ispitivanja na Infektivnoj klinici u Beogradu. Hirurške maske ne pomažu sto posto u zaštiti , ali pomažu kod smanjenja mogućnosti zaraze od strane lica koja su već obolela i onih koji rade sa obolelima. Kao glavni vidovi zaštite od virusa, doktor navodi uobičajene mere prevencije i održavanja lične higijene, a u sredinama gde je virus potvrdjen, karantin i sprečavanje putovanja su dodatne mere zaštite. Podizanje imuniteta takodje je bitno.

Ovaj virus je sličan virusu gripa, ali se prenosi mnogo lakše. Koronavirus  opstaje u spoljašnjoj sredini duže od virusa gripa, čak i do nekoliko dana i to je najveća razlika medju njima. Stopa smrtnosti je niska i najveća  je među starijom populacijom i onima kojima je imunitet već narušen nekom hroničnom bolešću.

Sa dolaskom lepšeg vremena i viših temperatura, možemo očekivati da virus polako posustane u narednih dva meseca.

Ovo nije najveća svetska epidemija do sada.

Naše Ministarstvo zdravlja donelo je značajne mere zaštite od virusa, kontrolu drumskog i avio saobraćaja. Potrebno je da budemo dobro informisani i da vodimo računa o ličnoj higijeni“- rekao je dr Dušan Vujnović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE