KULTURA NA KLIK: Digitalni sadržaji na sajtu Biblioteke, izložba 70 godina kulturne misije Biblioteke „Dimitrije Tucović“

Na sajtu Biblioteke postavljena je izložba „70 godina kulturne misije Biblioteke „Dimitrije Tucović“, autorke Jasmine Ivanković. Ova izložba nastala je povodom velikog jubileja ove ustanove. Obuhvata vremenski period života i rada najstarije ustanove kulture u Lazarevcu od njenih skromnih početaka u zgradi Radničkog univerziteta 1949. godine, do savremene biblioteke za 21. vek koja danas važi za jednu od najuređenijih biblioteka u Srbiji . U tom periodu realizovan je veliki broj književnih, tribinskih programa, radionica, promocija knjige i čitanja, koncerata i likovnih izložbi.

Kolektiv Biblioteke nosilac je mnogih značajnih priznanja: nagrada Milorad Panić Surep, Vidovdanska nagrada grada Lazarevca, a nagrađivani su i pojedinci kolektiva: Nadežda Milinković (najbolji seoski bibliotekar), Radmila Bulatović (Marija Ilić Agapova, Vidovdanska nagrada), Milica Matijević (Najbolji bibliotekar Srbije).

U skladu sa preporukama Ministarstva kulture i informisanja, za vreme trajanja vanrednog stanja u Srbiji, Biblioteka „Dimitrije Tucović“, objavljivaće nove digitalne sadržaje na svom sajtu u nedeljama pred nama.

U digitalnoj biblioteci mogu se naći i digitalna izdanja lazarevačkih novina, kao i digitalizovane knjige o Lazarevcu, a tu je i kreativna radionica gde možete naučiti kako da isheklate masku.

Biblioteka akcenat stavlja pre svega na nove naslove zavičajne periodike koja je dostupna na zvaničnom sajtu Biblioteke „Dimitrije Tucović“.

Reč je o novinama koje su izlazile na teritoriji opštine Lazarevac u periodu od 1992. do 2000. godine. Tačnije listovima „ABV hronika“ i „Lazarevačke novine“. „ABV hronika“ je izlazila u periodu od 1992. do 1998. godine. U tom periodu je objavljeno 29. brojeva. Kada su u pitanju „Lazarevačke novine“ one su, kao javno glasilo, izlazile u dva navrata i to: u periodu od 1992. do 1993. godine kada je štampano pet brojeva. Obnovljene ponovo izlaze tokom 1999-2000.

Izložbu u PDF formatu, kao i ostale digitalne sadržaje, možete pogledati na linkovima: www.bibliotekalazarevac.org.rs   i na

http://digitalna.bibliotekalazarevac.org.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE