Izmene pravila pri prijavljivanju za novčanu pomoć

Ministar finansija, Siniša Mali je, na konferenciji za štampu u Vladi Srbije, ponovio je ko ima pravo na ovu novčanu pomoć i kako će se onda isplatiti.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti imaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu Uredbe (24. april 2020) imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom.

Građani će od 15. maja do 5. juna 2020. godine moći da se prijave za isplatu novčane pomoći i to na dva načina: elektronskim putem preko portala Uprave za trezor, ili putem telefona. O broju telefona građani će biti blagovremeno obavešteni, neposredno pre nego što počne da radi kontakt-centar.

Nakon što se prijave, nadležne institucije će sve obavljati za njih, uključujući i otvaranje namenskog računa, ukoliko ga neko nema. Penzioneri i korisnici novčane socijalne pomoći će biti automatski prijavljeni za isplatu novčane pomoći, koja će za njih početi 15. maja 2020. godine, objasnio je Mali.

Zbog spekulacije da se podaci koji građani budu davali, mogu zloupotrebiti, došlo je do manjih izmena u količini podataka koji se ostavljaju pri prijavi.  Građani će davati sledeće podatke: broj lične karte i matični broj, kao i ime banke u kojoj već imaju račun, ili u kojoj žele da im se otvori namenski računa, ali se ipak neće davati ime i prezime.

„Podaci građana će biti apsolutno zaštićeni, nemamo nikakvu bojazan za mogućnost zloupotrebe tih podataka Kada isplatimo tih 100 evra taj registar se briše.“, istakao je Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE