Izložba “Vek i po srpske škole glume” u petak 22. oktobra u holu CZK Lazarevac

U petak, 22. oktobra u 18.00 časova u gornjem holu Centra za kulturu Lazarevac biće otvorena izložba “Vek i po srpske škole glume”, katedre za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Izložba je nastala povodom  obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u našoj zemlji. Putem dokumenata, teatrografske građe, arhivskih snimka, fotografija, video i audio materijala ova izložba predstavlja istorijski razvoj srpske dramske škole i omogućava publici upoznavanje s raskošnom tradicijom i pokolenjima stvaralaca koji čine temelj naše kulture.

Izložba  “Vek i po srpske škole glume”, katedre za glumu Fakulteta dramskih u  predstavlja posvetu upornosti, nemirenju sa neuspesima, neprestanom obnavljanju i težnji da se stvori kontinuitet i uspostavi jaka tradicija u ovoj oblasti školovanja koja predstavlja vitalan i plodan segment srpske kulture i umetnosti. Ovaj projekat su podržali Ministastvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

U okviru napora za kulturnu emancipaciju srpskog naroda i za obogaćivanje nacionalne tradicije tekovinama evropske kulture, neposredno po osnivanju Narodnog pozorišta u Beogradu, na osnovu odluke Pozorišnog odbora od 16. decembra 1869, osnovana je Pozorišna škola pod upravom Jovana Đorđevića i Alekse Bačvanskog. Od tada do danas, sa dužim ili kraćim prekidima, različiti oblici dramskog obrazovanja nastavljali su se jedan na drugi i svoj konačni oblik stekli 1948. godine osnivanjem Akademije, današnjeg Fakulteta dramskih umetnosti, najznačajnije institucije ove vrste na našim prostorima.

Izložba je otvorena do 2. novembra 2021. godine.

Izvor: czklazarevac.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE