Izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“ otvorila „Reviju ratnog filma“

Otvaranjem izložbe „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“ počela je manifestacija „Revija ratnog filma” u Centru za kulturu Lazarevac u okviru obeležavanja godišnjice Kolubarske bitke.

Ova izložba realizovana je u saradnji CZK Lazarevac i Arhiva jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Izložbu je otvorio Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva jugoslovenske kinoteke. Na izložbi je prikazana istorija filma koja je pratila Prvi svetski rat i sastoji se od tri vrste: domaća snimanja, saveznička snimanja i snimanja okupacionih trupa.

Izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“ plod je dugogodišnjeg  rada Aleksandra Erdeljanovića i Božidara Marjanovića, koji su tokom istraživanja arhiva otkrili dosta novih podataka, koji su po prvi put publikovani na ovoj izložbi.

Aleksandar Erdeljanović

Po Erdeljanovićevim rečima mnogo materijala je izgubljeno, ali se dosta toga i pronašlo, preko pedeset odsto materijala vezanih za period Prvog svetskog rata nadjen je u kinoteci i radi se na njihovoj restauraciji, kako bi mogli biti predstavljeni javnosti.

Vd direktora, Marko Mijušković, istakao je značaj Kolubarske bitke za srpski narod i samog perioda u kom se ona odigravala, napomenuvši da su u tom periodu stvarali veliki Srbi poput Nikole Tesle i Milutina Milankovića.

Mijušković je izrazio zadovoljstvo što Centar za kulturu može da ugosti jednu ovakvu bitnu istorijsku izložbu i dodao da ova izložba nije prva zajednička saradnja  ove  dve institucije i da se nada da će se ona uspešno nastaviti i u budućnosti.

Marko MIjušković

„Reviju ratnog filma“ trajaće do 11. decembra 2021. godine, tokom koje će posetioci imati priliku i da pogledaju zložbu „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“. Sve projekcije filmova su besplatne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE