Izložba slika Veljka Vučkovića od 15. oktobra 2020. u Modernoj galeriji Lazarevac

Na izložbi će biti prikazana dela, ulja na platnu, koja predstavljaju kadrirane isečke iz tri ostvarenja objavljena tokom prelaska iz šezdesetih u sedamdesete godina prošlog veka – Istraga o besprekornom građaninu ili Istraga o građaninu izvan svake sumnje (1970) režisera Elija Petrija (Elio Petri), kao i o dva filma Koste Gavrasa (Costa-Gavras) − Z (1969) i Stanje opsade (1972).

„Nastale zahvaljujući mogućnostima i pogodnostima koje tehnologija nudi, ove montažirane slike, presvučene velom misterije, emituju sadržaj koji se odlikuje monohromatskom, prigušenom, donekle anemičnom paletom i blago zamagljenom obradom. Kao rezultat, samim prelaskom iz pokretnog u statični medij dolazi do oprisutnjivanja odsutnog, obnove i citiranja prošlosti sa ciljem aktualizovanja današnjice, kao i lične transpozicije istorijskih činjenica, a samim tim i do opredmećenja u vidu tankog sloja boje nanete na platno.“ (reč autora)

Izložba će moći da se pogleda tokom individualnih poseta od 15. do 23. oktobra oktobra 2020.

Biografija:

Veljko Vučković je rođen 1994. godine u Gornjem Milanovcu. Završio master studije primenjenog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Božovića. Na istom fakultetu je student doktorskih studija. Učestvovao na sedamdeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i trinaest puta izlagao samostalno. Dobitnik nagrade Momčilo Moma Marković za najbolji crtež malog formata, treće nagrade Niš Art Fondacije i pohvale žirija na 14. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu.

 

SAMOSTALNE IZLOŽBE

2020 – Beograd, Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, More Than Meets the Eye

2019 – Kragujevac, Galerija Mostovi Balkana, Sučeljavanja

          – Niš, Galerija savremene likovne umetnosti, Osciliranje

          – Beograd, Kulturni centar Grad, Clandestine

          – Inđija, Kuća Vojnovića, Crta

2018 – Beograd, Šumatovačka – Centar za likovno obrazovanje, Evidence

          – Užice, Galerija Reflektor, Evidence

          – Smederevska Palanka, Galerija moderne umetnosti, Okviri

          – Beograd, Galerija DKSG, Crta

          – Beograd, Kombank Art hol, Novi motivi u Primenjenom slikarstvu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE