Izložba fotografija „Vreme“ Vukašina Delevića otvara izlagačku sezonu 2021. u Modernoj galeriji

U četvrtka, 11. februara Moderna galerija otvara svoju novu izlagačku sezonu 2021. godine izložbom fotografija „Vreme“, Vukašina Delevića.

Ciklus „Vreme“ započet je 2013. godine za vreme studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i sastoji se od digitalnih i analognih fotografija u crno-beloj tehnici. Umetnik proširuje smisao fotografije kao medija trenutka, poigravajući se sa višestrukom kompozicijom, preklapajući fotografije približava se apstrakciji. Svaka fotografija priča svoju priču. Umetnik je u ovaj ciklus svrstao fotografije sa različitih turističkih destinacija sveta, posmatrajući ih iz nekog drugačijeg ugla.

„Pejzaži, mahom magle i neba, koji bi se možda zajednički mogli nazvati, onako prustovski, traganjem za izgubljenim vremenom, jer nas crno-bela tehnika uz poigravanje svetlošću vodi u jedan potpuno vanvremenski prostor, po mnogo čemu fantazmagoričan. Od sunca koje provejava kroz oblake, uzburkane vode i još uzburkanijih vidika, ispresecanih ponekom jednako nestvarnom građevinom, simbolika protoka vremena, ali i preklapanja vremena i prostora, neminovno budi snažne emocije.“ (Miloš Grujović, iz teksta kataloga)

Nakon izložbe u Lazarevcu, Delevića očekuju izložbe i u drugim gradovima Srbije, uključujući, Pirot, Novi Sad i Pančevo.

Izložba u lazarevačkoj Modernoj galeriji moći će da se pogleda uz poštovanje epidemioloških mera zaštita, obavezno nošenje zaštitinih maski i uz fizičku distancu od 11. do 25. februara 2021.


Biografija umetnika

Vukašin Delević je rođen 1993. godine, završio je Srednju umetničku školu u Kraljevu. Godine 2017. diplomirao je na katedri za fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, dok je jedan semestar svojih studija proveo na Akademiji lepih umetnosti i dizajna u Bratislavi, gde je bio odabran kao gostujući student.

Redovnu izlagačku aktivnost Delević ima od 2013. godine i do sada je izlagao na 2 samostalne i 25 kolektivnih izložbi uključujući i prestižno Venecijansko bijanale sa „Biennial Project“ iz SAD-a, zatim Irski Festival, XX Prolećno anale u Čačku i td.

Njegovi radovi bili su predstavljeni na različitim izložbama savremene umetnosti u Kulturnom centru Zrenjanina, Domu kulture Studentski grad, Art centar u Beogradu, Galerija savremene umetnosti u Pančevu i dr. Multimedijalni projekat Neon, predstavljen 2019. godine, privukao je pažnju njujorških umetničkih blogova i naišao na pozitivne kritike. O Vukašinovom radu pisali su i crnogoski mediji, kao i domaća Politika i časopis RePhoto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE