Izglasani programi poslovanja javnih preduzeća na 6. sednici Skupštine GO Lazarevac

Na 6. po redu sednici Skupštine gradske opštine Lazarevac održanoj u velikoj Sali Centra za kulturu, na dnevnom redu našlo se ukupno devet tačaka, uključujući tačke vezane za definisanje programa poslovanja javnih preduzeća u našoj opštini i to, JPKP “Lazarevac”, JP za izgradnju Lazarevac i JP “Toplifikacija” Lazarevac.

Odbornici su u skraćenom postupku izglasali obrazovanje Komisije za sprovođenje javnog konkursa za izbor direktora javnih preduzeća, čiji je osnivač GO Lazarevac, kao i produžetak mandata vršioca dužnosti direktora JP “Toplifikacija”, Vukašina Janjevića i vršioca dužnosti direktora JPKP “Lazarevac”, Aleksandra Rakića.

Sednica je otvorena potvrđivanjem mandata odbornika Skupštine , nakon čega je usledilo razmatranje preostalih tačaka dnevnog reda i davanje saglasnosti na Program poslovanja javnih preduzeća, pre svega na Program poslovanja JPKP “Lazarevac” za tekuću godinu. Vd direktora, Aleksandar Rakić, u svom izlaganju napomenuo je da  je preduzeće  stavilo akcenat na naplatu usluga, ali i da je veliki broj tih naplata zastareo, pa se preduzeće neće izlagati dodatnim troškovima parnica. Očekivani prihod preduzeća je 836.901.773 dinara od čega je najveći prihod od komunalnih usluga, čak 93 procenata, dok će 65,50 procenata od ukupnih planiranih troškova otići na personalne troškove i amortizaciju, što je karakteristično za infrastrukturne sisteme sa visokim učešćem fiksnih troškova. Ovo preduzeće u narednom periodu planira i novu sistematizaciju radnih mesta.

Odbornici GO Lazarevac dali su saglasnost  i na Program poslovanja “JP za izgradnju Lazarevac”, a direktor tog preduzeća, Milan Platanić, izneo je rezultate rada u prethodnoj godini, kao i program i plan poslovanja za tekuću 2021. godinu u kojoj ovo preduzeće očekuje dobit. Takođe je izglasan Program poslovanja JP “Toplifikacija”, koje već godinama postiže dobre rezultate.

Predsednik  Skupštine GO Lazarevac, Bojan Sinđelić, u izjavi za medije rekao je, da je uprkos trenutnoj situaciji sa koronavirusom, postojao kvorum koji je doneo važne odluke za našu opštinu, kako bi pre svega javna preduzeća mogla da funkcionišu u skladu sa zakonom i kako bi na vreme mogla da se organizuju.

Sinđelić je izrazio nadu da će sva javna preduzeća uspeti da ispune svoje planove i nastave da rade u korist građana opštine Lazarevac. Najveći problem ima komunalno preduzeće, ali je direktor u svom izlaganju jasno izneo strategiju i plan za oporavak ovog preduzeća, što će sigurno dati određene rezultate u ovoj i narednim godinama, naglasio je Sinđelić.

Predsednik GO Lazarevac, Bojan Stević, istakao je, da programi poslovanja javnih preduzeća čiji je osnivač opština, u narednoj 2022. godini moraju biti još bolji, a da je na direktorima tih preduzeća da planirane programe opravdaju i realizuju. On je najavio i posebnu sednicu Skupštine na kojoj će se raspravljati o problemu vodosnabdevanja na teritoriji naše opštine, na kojoj će pored predstavnika lokalne uprave, učestvovati JP Beogradski vodovod, nadležno ministarstvo, kao i stručnjaci iz naučnih ustanova i fakulteta. U prethodnih godinu dana uz podršku RB “Kolubara”,  grada Valjeva i opštine Lajkovca, kao i Kancelarije predsednika Srbije, započeto je rešavanje ovog problema stavljanjem u rad “Stubo – Rovni” sistema, koji će u potpunosti snabdevati jug naše opštine i služiti kao dopunski sistem za centralno gradsko jezgro, dodao je Stević.

Stević je takođe naglasio i to, da postoje i izvorišta o kojima se trenutno stara JP EPS, ogranak “Kolubara” i izjavio da se nada da će u narednom periodu ova izvorišta biti pod patronatom GO Lazarevac zbog Zakona o vodama i Zakona o javnim preduzećima, koja jasno propisuju, da ako nešto nije primarna nadležnost preduzeća, ono time ne može da se bavi.

Po pitanju poslovanja JPKP “Lazarevac”, predsednik opštine rekao je:

“Uradili smo projekat sekundarne kanalizacione mreže za MZ Veliki Crljeni. Tu imamo 1.800 domaćinstava koja trenutno nemaju kanalizacionu mrežu. Izgradnjom kanalizacije u Velikim Crljenima, 1 800  domaćinstava biće priključeno na kanalizacionu mrežu  o kojoj će se starati JPKP Lazarevac i vršiti naplatu, što će biti od velikog značaja za preduzeće i veći priliv novca u kasi“, rekao je Stević, dodavši da se takođe radi na kanalizacionoj mreži u Kolubarskom trgu i MZ Momčila PavlovićaDirekcija grada Beograda priprema projekat za infrastrukturu kanalizacione mreže u ovom delu grada, kao i 8 km glavnog fekalnog kolektora.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastructure, Tomislav Momirović, nedavno je potpisao ugovore o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji sa jednom kineskom kompanijom, a opština Lazarevac aplicirala je kod pomenutog Ministarstva sa idejnim rešenje za svoju fabriku za preradu otpadnih voda.

„Građani Lazarevca koji žive ne samo u centralnom gradskom jezgru već i u Crljenima, a zatim i Šopić, Beli potok,  Miletića kraj, Crne bare, kao i delovi grada Pavićevića potok, Gornji grad, Kolubarski trg, deo Ulice Vojvode Putnika koja vodi ka Šušnjaru i Ulica Zagorke Dragović, imaće kanalizaciju. Sve je obuhvaćeno novim projektom, obezbedili smo novac, a ono što je za nas značajno, ne radimo javnu nabavku, ne radimo nadzor, a naše JPKP dobiće dodatne kapacitete po pitanju kanalizacione mreže, veći broj korisnika i moći će da ubira prihod od naplate te kanalizacione mreže.“, zaključio je Stević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE