Izabrano novo rukovodstvo GO Lazarevac, predsednik Bojan Stević, zamenik Tomislav Rikanović

Juče je u Lazarevcu održana druga po redu sednica Skupštine gradske opštine Lazarevac.

Odbornici lazarevačke Skupštine tajnim glasanjem izabrali su  novog predsednika opštine, Bojana Stevića. Od ukupno  61-og odbornika za njega je glasalo 56. Objedinjenim glasanjem izabran je i njegovog zamenik, Tomislav Rikanović, kao i članovi opštinskog veća.

Stević, koji je do sada obavljao funkciju državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, izneo je svoj opširan ekspoze o planovima za dalji razvoj Lazarevca u naredne četiri godine u oblasti infrastrukture, školstva i obrazovanja, zdravstva i turizma. On se zahvalio saradnicima i kolegama, svojoj porodici, kao i građanima Lazarevca na poverenju i rekao da će u naredne četiri godine raditi još snažnije u interesu građana.

„Hvala građanima opštine Lazarevac na ukazanom poverenju na prethodno održanim izborima sa 16.500 glasova na lokalnom nivou, što je 18 procenata više nego 2016. godine. To nas obavezuje da radimo još bolje, brže i jače na stvaranju što kvalitetnijih uslova za život“ rekao je Stević.

Naša opština se i dalje susreće sa mnogobrojnim problemima, a novi predsednik opštine u svom ekspozeu izdvojio je problem sa vodosnabdevanjem i kanalkizacionom mrežom kao jedan od ključnih.

„Zahvaljujući prethodnih osam godina opština Lazarevac je preduzela određene mere po pitanju izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Mi smo pripremili celokupnu tehničku dokumentaciju koja je trenutno na reviziji kod Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture u okviru Vlade Republike Srbije i sa izgradnjom fabrike za prečišćavanje otpadnih voda ne sumnjam da ćemo dugoročno rešiti taj problem, a takođe i zaštiti ekologiju, što je jedna od stvari ka kojoj težimo“ rekao je Stević i dodao da sve zavisi od budžeta GO Lazarevca koji je zbog pandemije trenutno smanjen za 30 odsto.

Stević je takođe podsetio da je uloženo dosta u infrastrukturu i izgradnju puteva, a da će 2021. godine započeti radovi na izgradnji kružnog toka kod jezera Očaga, kao i kružnog toka kod “Saveza”. Problem parkiranja biće rešen izgradnjom garaže kod ERC-a, a planirano je i uređenje platoa ispred zgrade opštine Lazarevac koji će finansirati grad Beograd. Stević je dodao da će se Lazarevac naći na trasi auto-puta „Vožd Karađorđe“ i da će dobiti priključak na auto-put „Miloš Veliki“. Najavio je izmeštanje autobuske stanice, izgradnju nove policijske stanice, ali i projekat pošumljavanja centralnog gradskog jezgra, kao i izgradnja deponije „Kalenić“ uz reciklažni centar.

On se takođe osvrnuo i na dalja ulaganja u poljoprivredu na teritoriji naše opštine, ali i na izgradnju dodatnih 25 dečijih igrališta. Biće pokrenuto i rešavanje problema pasa lutalica.

U planu su i nova ulaganja u rekonstrukciju školskih i predškolskih ustanova. Urađen je projekat za izgradnju novog objekta u Stepojevcu, površine 800 kvadrata, čiji je početak izgradnje planiran u martu. Biće urađena dogradnja i rekonstukcija objekta broj 2 PU „Rakila Kotarov Vuka“ kod OŠ „Dule Karaklajić“, kao i dogradnja i rekonstukcija OŠ „Vojislav Voka Savić“, rekonstukcija fiskulturne sale u OŠ „Knez Lazar“ i proširenje Gimnazije u Lazarevcu.

Lazarevac u narednih 18 meseci očekuje dolazak stranog investitora iz Nemačke koji planira da zaposli oko 1.000 sugrađana iz naše opštine.

Novoizabrani zamenik predsednika opštine Lazarevac, Tomislav Rikanović je nakon sednice u svojoj izjavi za medije istakao da novo rukovodstvo nije tu da vlada, već da služi građanima Lazarevca i da će primarni ciljevi rada rukovodstva biti saradnja sa medijima u cilju što bolje informisanosti građana, ali i saradnja sa Ministarstvom unutrađnjih poslova, kao i sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Sednici Skupštine gradske opštine Lazarevac prisustvovali su i čelnici RB Kolubare sa v.d. direktorom Miloradom Grčićem na čelu, koji je u svom obraćanju uz saglasnost na obraćanje koje su dali odbornici po članu 81. stav 4 Poslovnika o radu čestitao novoizabranom predsedniku opštine i novim odbornicima na mandatu i poželeo uspeh u daljem radu u naredne četiri godine.

“Svi problemi u Lazarevcu su rešivi, ne mogu svi da se reše u jednom mandatu, ali je bitno da svaki od tih projekata započne sa realizacijom i doživi prvu fazu, onda će se i završiti“, izjavio je Grčić.

Na sednici su izabrani i novi članovi veća opštine Lazarevac: Aleksandar Bulatović, diplomirani inženjer saobraćaja iz Lazarevca, Nenad Bačanac, profesor fizičke kulture iz Lazarevca, Branko Kuzmanović, master inženjer mašinstva iz Stepojevca, Zoran Živanović, mašinski tehničar iz Lazarevca, Nikola Marinković, diplomirani sociolog iz Lazarevca, Miloje Živanović, diplomirani inženjer rudarstva iz Velikih Crljena, Rade Marković, profesor razredne nastave iz Rudovaca, Nikola Blagojević, mašinski tehničar iz Lazarevca i Nenad Paunović, diplomirani mašinski inženjer iz Velikih Crljena.

Odmah nakon druge sednice Skupštine gradske opštine Lazarevac održana je i treća na kojoj su izabrani vršioci dužnosti direktora Javnog preduzeća za komunalnu privredu Lazarevac i Javnog preduzeća Toplifikacija.

Na mesto v. d. direktora JP Toplikacija postavljen je Vukašin Janjević, dok je na mesto  v.d. direktora JPKP Lazarevac izabran Aleksandar Rakić.

Rodoljub Đurović, diplomirani mašinski inženjer iz Lazarevca, imenovan je za novog predsednika Nadzornog odbora JPKP Lazarevac, dok je za predsednika Nadzornog odbora Javnog preduzeća za izgradnju Lazarevac, imenovan Slobodan Milanović, diplomirani inženjer tehnologije iz Lazarevca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE