Ima li života na Marsu? NASA rover uspešno sleteo na crvenu planetu

NASA laboratorija za mlazni pogon u Pasadeni (Kalifornija), objavila je da je Perseverance Mars Rover sigurno sleteo na Mars 18.februara u 3:55 popodne po lokalnom vremenu.

Rover, čije ime prevedeno sa engleskog znači istrajnost, je od Zemlje do Marsa putovao 7 meseci. Lansiran je 30. jula 2020. godine na putovanje dugačko 472 miliona kiometara.

Rover će tragati za znakovima drevnog mikrobnog života na crvenoj planeti, a njegov zadatak biće da sakupi uzorke stena i regolita (slomljene stene i prašine) sa Marsa i vrati ih na Zemlju, što će, nadaju se stručnjaci, otvoriti put za dalja ljudska istraživanja na Marsu.

Prvi snimak poslati na Zemlju nakon sletanja rovera, Foto: NASA

Rover je sleteo u Jezero krater, koji je ime dobio po mestu Jezero u Bosni i Hercegovini. Razlog za to je, što krater ima slična geološka obeležja kao i lokacija u mestu Jezero u BiH. Još jedan razlog zašto je marsovski krater nazvan jezero, jeste taj, što je u njemu nekada bilo vode, a veruje se da su se u njega ulivale i reke, pa su tako doline po kojima se smatra da su nekada tekle reke i ulivale se u Jezero nazvane  Sava, Pliva, Una i Neretva.

Pored NASA Perseverance Mars Rover  na crvenu planet poslate su prošle nedelje još dve svemirske letelice, Hope iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Tianven-1 iz Kine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE