Gostujuća izložba slika „Nadežda i savremenici“ u Modernoj galeriji

Od četvrtak 27. avgusta 2020. godine u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac biće otvorena gostujuća izložba slika „Nadežda i savremenici“, izbor iz zbirke Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka.  Izbor dela  priredila je Mirjana Racković, kustos, muzejski savetnik Umetničke galerije „Nadežda Petrović“. Izložba se realizuje u okviru manifestacije „Lepini dani“, posvećene godišnjici rođenja legatorke Moderne galerije Leposave Lepe Perović.

Na izložbi će biti prikazan izbor od 30 slika Nadežde Petrović i njenih savremenika, umetnika školovanih mahom u Minhenu i Parizu, najreprezentativnijih predstavnika naše moderne umetnosti u prvoj polovini 20. veka: Nikole Beševića, Bete Vukanović, Živorada Nastasijevića, Vase Pomorišca, Save Šumanovića, Milice Čađević, Dragana Ćirkovića i drugih autora.

Daniel Mikić, kustos Umetničke galerije “Nadežda Petrović” iz Čačka rekao je da je ovo jedna zaista zanimljiva zbirka slika od 1900. godine pa sve do 1951. godine, među kojima je pet slika Nadežde Petrović koje najbolje govore o njenom stvaralaštvu i o njoj samoj. On je takođe istakao da je Nadežda Petrović slikarka koja je napravila temelje u savremenoj umetnosti u Srbiji, pa čak i nekadašnjoj Jugoslaviji.

Ovo je prva, ali ne i jedina saradnja Moderne galerije Lazarevac sa Umetničkom galerijom “Nadežda Petrović” iz Čačka, kako je rekao kustos čačanske galerije. Ova galerija u Čačku poseduje šest zbirki koje bi lazarevačka publika u nekom narednom periodu mogla da dobije priliku da ugosti u prostorijama Moderne galerije.

Izložba će moći da se pogleda uz poštovanje epidemioloških mera zaštita, obavezno nošenje zaštitinih maski i uz fizičku distancu do 24. septembar 2020. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE