Gimnazija Lazarevac dobila „malu slobodnu biblioteku“

Gimnazija Lazarevac dobila je svoju Dekalend “malu slobodnu biblioteku”. Idejni vodja ovog projekta je Udruženje građana “Dekalend” iz Laćarka na čelu sa Oliverom Oljom Jelkić, piscem za decu, koja je danas zajedno sa narodnim poslanikom i bivšim ministrom prosvete, Žarkom Obradovićem i Markom Mijuškovićem, predsednikom Saveta za obrazovanje GO Lazarevac i autorom nekoliko knjiga, poklonila Gimnaziji Lazarevac “malu slobodnu biblioteku” tj. „kućicu za knjige“ u koju je svako od njih imao priliku da donira po neku knjigu.

Savet za obrazovanje GO Lazarevevac ovu akciju organizovao je u saradnji sa Oliverom Oljom Jelkić, koja je ujedno i akademik pariske Akademije nauka i umetnosti i pravnica, a akciju je podržao i narodni poslanik i bivši ministar za obrazovanje, Žarko Obradović.

„Ljudi koji su eminentni u svojim profesijama daju podršku našoj opštini i Savetu za obrazovanje, za ono što je, po mom mišljenju, najbitnije za razvoj svake opštine, a to je obrazovanje. Nadam se da ćemo dobiti mogućnost da odlučujemo o tim stvarima, a jedna od najbitnih stvari kojoj ćemo posvetiti pažnju u narednom periodu, jeste otvaranje naučnog centra po uzoru na Petnicu.“ rekao je Marko Mijušković

On je takođe dodao da bi ovaj projekat bio od velikog značaja za Lazarevac, jer daje mogućnost mladim ljudima iz naše opštine, a i cele Srbije da kroz modifikovane oblike javnog privatnog partnerstva i biznis inkubatore ostanu u Lazarevcu.

Mijušković je naglasio da je u prethodne četiri godine Savet za obrazovanje GO Lazarevac u kojem je učestvovao kao predsednik, uz podršku rukovodstva gradske opštine, Savet dosta ulagao u obrazovanje mladih Lazarevčana najpre kroz studentske stipendije.

Olivera Olja Jelkić rekla je da je ovaj projekat, po uzoru na svetske slobodne biblioteke, uveden u Srbiju pre pet, šest godina, a osmišljen je u cilju promocije i razvoja pismenosti i ljubavi prema čitanju, uz razvoj osećaja zajedništva, deljenja veština i kreativnosti, pre svega kod osnovaca i srednjoškolaca u seoskim područijima, pa i u gradovima.

„Ovaj projekat je prvi ili jedini u Srbiji koji je opstao, obzirom da je na desetine ovakvih kućica podeljeno školama u Srbiji i sve one su i dalje u upotrebi„, naglasila je Jelkićeva.

Osnovna ideja ovih mini biblioteka je da svako može da uzme knjigu, pročita je i vrati ili eventualno zadrži, a dopuni je sa nekom drugom knjigom, kako bi one uvek bile pune za čitaoce i ljubitelje knjiga. Da bi bile dostupne svima, ove „kućice za knjige“ postavljaju se na otvorenim ili poluotvorenim prostorima.

Bivši ministar obrazovanja i trenutni narodni poslanik, Žarko Obradović, izrazio je zadovoljstvo što je deo jedne ovakve akcije. On smatra da je u današnjem svetu interneta, nepravedno zapostavljena pisana reč i da su  iz tog razloga ovakvi projekti, poput mini biblioteke, od velikog značaja za mlade ljude, kako bi ponovo shvatili značaj knjige i književnosti.

„Mislim da je postavljanje biblioteke u svakoj školi ne samo neophodno , kao  i obogatiti fond knjiga i dati mogućnost deci da što više čitaju. Idealno bi bilo u budućnosti da se čitaju i one lepe knjige koje nisu deo školske biblioteke, a takođe su bitne za njihovo odrastanje i svaka ovakva akcija je sjajna stvar“, zaključio je Obradović.

Ovom prilikom direktorka Gimnazije Jasna Bogunović sa svojim saradnicima, zahvalila se na poklonu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE