Evropska komisija predložila tzv. zelene sertifikate za putovanja unutar EU

Evropska komisija predložila je stvaranje digitalnih zelenih sertifikata, kako bi se olakšalo slobodno kretanje unutar EU tokom pandemije.

Digitalni zeleni sertifikat biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv kovida, ili da je dobila negativan rezultat testa, ili se oporavila i ima antitela.

U EK kažu da njihov predlog sertifikata prihvata potvrde o vakcinaciji vakcinama koje su dobile odobrenje za promet širom EU, ali da države članice mogu odlučiti da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja na njihovoj teritoriji.

Sertifikati će biti dostupni za sve građena EU, priznati u svim zemljama EU, biće besplatni i izadavaće se u digitalnom ili papirnom formatu.

Sertifikati će sadržati ograničeni skup informacija kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o vakcini (testu), oporavku i jedinstveni identifikator potvrda.

Digitalni zeleni sertifikat će važiti u svim državama članicama EU, na Islandu, u Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj, i biće davani za građane EU i članove njihovih porodica bez obzira na nacionalnost, kao i za nosice boravišnih dozvola u EU.

U Komisiji navode da će sistem digitalnih zelenih sertifikata biti „privremena mera“, koja će biti suspendovana čim SZO proglasi prekid pandemije kovida-19.

Preuzeto: rts.rs

Foto: europa.eu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE