Epidemiološka situacija u Lazarevcu stabilnija, broj obolelih opada

U poslednje dve nedelje epidemiološka situacija na teritoriji GO Lazarevac se dosta poboljšala po pitanju pregledanih, obolenih, kao i broja zaraženih u samom kolektivu Doma zdravlja  “Dr Đorđe Kovačević”, kojih sada uopšte nema.

Na današnjoj konferenciji za medije u Domu zdravlja “Dr Đorđe Kovačević” direktor te ustanove, dr Jovan Milojević, konstatovao je da je epidemiološka situacija na teritoriji GO Lazarevac nešto stabilnija u odnosu na prethodni period iz jula meseca. U poslednje dve nedelje situacija se poboljšala u tom smislu što se broj pregleda u Kovid ambulanti smanjio za tri puta, sa oko 150 pregleda na oko 30 pregleda dnevno, uključujući i kontrolne preglede prethodno obolelih pacijenata. U nedelju taj broj iznosio je svega 10 lica.

“Sada imamo više obolelih nego umrlih pacijenata, u poređenju sa prethodnim periodom u samim pikovima, kada je situacija bila obrnuta, što pokazuje da virus slabi”, rekao je dr Milojević.

Milojević je dodao da više nema zaraženih u kolektivu Doma zdravlja i da je epidemiološka sitacija pod kontrolom, a radnici lazarevačkog doma zdravlja  svakodnevno su angažovani u radu  Kovid bolnice u Areni u Beogradu.

Epidemiolog dr Dušan Vujnović izjavio je da je na teritoriji GO Lazarevca ukupno obavljeno 760 seroloških testova, a broj lica koje se trenutno nalaze u izolaciji je manji nego ranije i iznosi 75 lica. Starosna granica obolelih ne može se jasno definisati, oboljevaju i stari i mladi, a najmlađe zaraženo lice u lazarevačkoj opštini ima samo pet meseci.

Od početka epidemije nateritoriji GO Lazarevac testirano je ukupno 2119 lica, od toga je 550 sugrađana bilo pozitivno na COVID 19, dok je od infekcije preminulo 14 lica.

Početkom oktobra počeće vakcinacija protiv sezonskog gripa, najpre onih osoba sa hroničnim oboljenjima kojima je vancinacija preko potrebna svake godine, ali će biti dovoljan broj vakcina za sve one koji budu želeli da se vakcinišu. Doktor Vujnović apelovao je na građane da se na vreme prijave  za vakcinaciju kod svog opredeljenog lekara, kako bi im se na vreme izdao nalog i kako bi na vreme primili vakcinu, s obzirom da je organizmu potrebno oko dvadeset dana nakon vakcinacije da razvije antitela na određenu bolest.

U lazarevačkom domu zdravlja biće omogućeno i komercijalno testiranje na koronavirus, ako broj prijavljenih pacijenata sa simptomima ne prelazi 40, koliko testova je omogućeno dnevno, a rezultati su gotovi u roku od 48h.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE