Dokumentarac „Gradonačelnik“ o Branku Pešiću, premijerno prikazan u Lazarevcu

U Centru za kulturu Lazarevac premijerno je prikazan dokumentarni film “Gradonačelnik” o Branku Pešiću, reditelja Vuka Dapčevića, a po scenariju Duške Jovanić.

“Gradonačelnik” je dokumentarac o Braku Pešiću, gradonačelniku Beograda u bivšoj Jugoslaviji, koji je na ovoj funkciji bio od 1964. godine do 1974. godine i koji je za vreme svog mandata ostavio dubok trag za čitav Beograd. U Pešićevo vreme izgrađeni su most Gazela, Terazijski tunel, Mostarska petlja, hotel Jugoslavija i palata Beograd, čuvena Beograđanka.

Beograđani toga doba, pamte ga kao čoveka koji se hrabro borio za unapređenje i razvoj prestonice, a dokumenatarac “Gradonačelnik”, predstavlja svojevrstan spomenar svega onoga što je on radio i bio. Film je sastavljen od arhivskih snimaka i svedočenja dvadeset sedam ljudi, njegovih prijatelja, ratnih drugova, bliskih saradnika i članova porodice. Najdirljivija su svakako svedočenja njegovog sina Lazara i ćerke Sofije.

Bio je narodski čovek, neko kome su građani lupali na vrata u pola noći, njegove porodične kuće u Zemunu u Ulici Cara Dušana, iz koje nije želeo nikad da se preseli u nekakvu vilu, jer je smatrao da je nešto najveće što može da ima, porodična predratna kuća njegovih roditelja Mite i Anke”, kazala je autor scenarija dokumenarca “Gradonačelnik”, Duška Jovanić, dodavši da su ga ljudi doživljavali i kao Robina Huda i kao Supermena.

Duška Jovanić, scenaristkinja dokumentarnog filma „Gradonačelnik“

Malo se zna da je Branko Pešić bio učesnik rata i bitke na Sutjesci, gde je bio i ranjen, što je takođe prikazano u dokumenarcu. Voleo je da letuje u Slankamenu, dok su njegove kolege toga vremena preferirale mondenska mesta pokraj mora.

“U današnjem vremenu konstantnog straha u kome živimo, nedostaje nam neko kao Branko Pešić, neponovljiva ličnost, koja je umela da rešava sukobe u rukavicama, ali uglavnom bokserskim”, zaključila je Jovanić.

Reditelj dokumentarca, Vuk Dapčević, o Pešiću kaže da je vrlo kompleksna i zahtevna ličnost, kada je o filmu reč, ali ističe da je ovaj dokumentarac najmanje što je moglo da se učini, kako bi se odužili Pešićevom liku i delu i otrgli ga od zaborava. Dapčević još kaže da je Branko Pešić bio Zemunac, koji je živeo za Beograd.

Vuk Dapčević, reditelj dokumentarnog filma „Gradonačelnik“

Vd direktora Centra za kulturu Lazarevac, Marko Mijušković, izrazio je zadovoljstvo što je naša opština prva opština, nakon Beograda u kojoj je ovaj film prikazan i kazao da je Branko Pešić bio jedan od najistaknutijih gradonačelnika Beograda, a svojim delima i onim što je iza sebe ostavio, dao pravi model fukncionisanja jednog političara.

Marko Miju[ković, vd direktora CZK Layarevac

Premijeri filma “Gradonačelnik”u Centru za kulturu Lazarevac,  prisustvovao je i predsednik opštine, Bojan Stević, koji je ovom prilikom izjavio da je Branko Pešić bio legendarni gradonačelnik, koji zaslužuje svoj film i da bi svako ko je na odgovornoj funkciji trebao da se ugleda upravo na Pešića, čemu i on sam teži.

Bojan Stević, predsednik GO Lazarevac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE