Dodela sertifikata Nacionalne službe za zapošljavanje

Dodelom sertifikata Nacionalne službe za zapošljavanje, uspešno je završena dvodnevna obuka  „ Put do uspešnog preduzetnika “,  u okviru programa samozapošljavanja lica sa evidencije Nacionalne službe, koja je, zajedno sa  gradskom opštinom i organizator obuke.

Predsednik Saveta za privredu, preduzetništvo i investicije GO Lazarevac, Bojan Veljković, rekao je za radio Galaxy da je na obuci bilo oko 50 lica, što dokazuje da naš grad ima ljude sa idejama, koji žele da pokrenu svoj biznis.Opština i Nacionalna služba već četiri godine odvajaju sredstva za ovaj projekat, s ciljem povećanja broja zaposlenih . Obuka im je omogućila da steknu znanja iz ekonomije i biznisa, a ovi sertifikati su jedan od uslova za konkurisanje za sredstva za samozapošljavanje. Opština je ove godine odvojila milion dinara za subvencionisanje samozapošljavanja, istakao je Veljković.

Načelnica odeljenja za programe zapošljavanja i preduzetništvo , filijale za grad Beograd, Vesna Živković Kostić, istakla je da “ za obuku samozapošljavanja uvek postoji veliko interesovanje na nivou grada Beograda i da je ove godine prošlo više od 1100 nezaposlenih lica. Subvencija za samozapošljavanje je ove godine veća, iznosi 250.000 za nezaposlena lica, odnosno,  270.000 za osobe sa invaliditetom. Javni poziv za njihovu dodelu je otvoren 28.februara i traje do 28.aprila.Sva lica koja su prošla obuku u tom periodu mogu podneti zahtev sa biznis planom Nacionalnoj službi za zapošljavanje “.

Ove godine u službi  očekuju  otvaranje oko 400 preduzetničkih radnji na teritoriji grada Beograda.Bez obzira što je nezaposlenost na istorijskom minimumu, u Beogradu samo 6,7 posto,  i dalje se  izdvajaju  značajna sredstva za unapredjenje rada poslodavaca i pružanje finansijske podrške nezaposlenima.

Lice koje dobije subvencije za pokretanje sopstvenog posla, sklapa sa službom ugovor koji ga obavezuje da obavlja planiranu delatnost i  izmiruje sve svoje obaveze prema državi u narednih 12 meseci, a ako zaposli nova lica ostvaruje mogućnost da tri meseca  nakon otvaranja svoje preuzetničke radnje ili preduzeća, dobija za svako novozaposleno lice , po  200.000 dinara, odnosno  250.000 za lice sa invaliditetom.

Načelnica odeljenja za programe zapošljavanja najavila je, za radio Galaxy prezentaciju ostalih Javnih poziva i konkursa koji su u toku, za 13.mart u 12 časova u GO Lazarevac.To su  Javni konkurs za sprovodjenje javnog rada, Javni poziv poslodavcima  za  dodelu subvencija za novootvorena radna mesta, kao i  razni programi dodatnog obrazovanja i obuke i programi pružanja podrške za zapošljavanje osoba sa invaliditetom .

M.Živković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE