Digitalni zeleni sertifikati od danas dostupni za sve građane Srbije na Portalu eUprava

Svi građani Republike Srbije od danas mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na kovid 19, piše RTS.

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li su građani primili vakcinu protiv koronavirusa i da li imaju rezultate testiranja na kovid 19. Pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, ovaj setrifikat sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze, takođe, sadrži i rezultate pi-si-ar, antigenskog i serološog testa, izjavio je za RTS direktor Kancelarije za IT i eUpravu, Mihailo Jovanović.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava.

Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija „pokreni uslugu“.

Potrebno je da, nakon pokretanja opcije „pokreni uslugu“, građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi:

1) za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine „Astra-Zeneka“;

2) za rezultate pi-si-ar i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni;

3) za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE