Danas se obeležava Dan planete Zemlje

Ujedinjene nacije slave Dan Zemlje svake godine 21. marta. Dana 26. februara 1971. godine generalni sekretar Ujedinjenih nacija je potpisao deklaraciju i u vremenu ekvinoksa zazvonio Zvono Mira u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Džon Makonel je kao prvi uveo ideju globalnog praznika zvan Dan Zemlje pri Uneskovoj konferenciji za životnu sredinu 1969. godine. Iste godine je dizajnirao zastavu Zemlje.

Zastava planete Zemlje

Prvi Dan Zemlje proglasio je 21. marta 1970. godine gradonačelnik San Franciska Džozef Alioto. U Tant je podržavao ideju i inicijativu Džona Makonela. Sekretar Ujedinjenih nacija Valdhajm je nastavio tom tradicijom. Godine 1975, američki kongres i predsednik Ford proglašavaju Dan Zemlje na dan martovskog ekvinoksa. Januara 1970. godine američki senator i ekološki aktivista Gejlord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. (Vikipedija)

Reka Lim u Srbiji, foto: RTS

Dan planete Zemlje ove godine posvećen je mladima, obrazovanju, akcijama čišćenja, sa akcentom na klimatske promene, pod sloganom “Akcija klime”.

Američka mreža “Earth Day” najavila je da će obeležavanje ovogodišnjeg Dana planete Zemlje započeti nešto ranije nego obično, tačnije 20. aprila i to kroz online tribine i kampanje na njihovom zvaničnom sajtu. Ujedno se širom planete organizuju akcije čišćenja okoline, kao i prezentacije i radionice o reciklaži i očuvanju prirode.

Zagađenje vazduha – Beograd, foto:RTS

Svaka osoba na ovoj planeti ima ulogu u očuvanju životne sredine, bez obzira na položaj, zanimanje, naciju i kulturu.  Dan planete Zemlje samo je podsetnik na to da bi svaki dan, 365 dana u godini, trebalo da razmišljamo i delamo u očuvanju svoje planete, jer nam je to jedini dom koji imamo. Ovaj datum predstavlja povod da se preispita odnos čoveka prema prirodi i ujedno služi kao poziv na globalnu kampanju da se ublaže i zaustave posledice cdestrukcije modernog sveta.

“Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lepi vasionski brod Zemlja koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnoj vasioni sa njegovim toplim i lomljivim tovarom vedrog života” — U Tant, Sekretar Ujedinjenih nacija, 21. mart 1971. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE