Danas počinje prijava za novčanu pomoć države, ukupno 60 evra za sve punoletne građane

Danas, 28. aprila 2021, počinje prijavljivanje punoletnih građana za novčanu pomoć od dva puta po 30 evra. Prijavljivanje će trajati od 28.aprila do 15.maja 2021. godine.

Pravo na državnu pomoć imaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom na dan 23.april 2021. godine, kada je stupio na snagu Zakon o privremenom registru pinoletnih državljana RS.

Građani se mogu prijaviti na dva načina: elektronski preko portala Uprave za trezor na adresi www. idp.trezor.gov.rs ili telefonski, putem kontakt centra. Telefonska prijava počinje posle predstojećih praznika, 5. maja, i trajaće do 15. maja. Broj telefona kol centra naknadno će biti saopšten.

Bez obzira što će biti dve isplate od po 30 evra, potrebno je da se građani prijave samo jednom. Isplata prvog dela počeće u maju, a drugog dela u novembru.

Penzionerima, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, novčana pomoć biće automatski uplaćena, bez podnošenja prijave.

Ukoliko državljanin nema tekući račun, potrebno je da se pri podnošenju prijave izjasni u kojoj banci želi da mu se otvori poseban namenski račun, bez ikakvih troškova naknade. Nakon podizanja gotovine sa namenskog računa,koji je otvoren samo u tu svrhu, biće automatski ugašen.

Još neka od najčešćih pitanja:

  • Da li pravo na 60 evra imaju državljani Srbije koji žive u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini i drugim zemljama?

Pravo na jednokratnu pomoć (pored korisnika penzija, i svih primalaca novčane socijalne pomoći), imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom, i koji se prijave za dobijanje jednokratne novčane pomoći preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt centra.

  • Da li sredstva sa namenskog računa moraju da se podignu u gotovini na šalteru banke ili mogu direktno da se preusmere na neka plaćanja?

Sredstva sa namenskog računa se podižu u gotovini. Nakon što sredstva budu podignuta, namenski račun, koji je otvoren samo u tu svrhu, će biti ugašen. Ipak, državljanin nije ograničen, te može da u ugovornom odnosu sa bankom definiše i dodatne usluge koje bi koristio kod konkretne banke, a koje bi se odnosile na navedena sredstva.

  • Da li državljanin koji nema tekući račun može 60 evra da primi na tuđi račun?

Ne postoji mogućnost da se jednokratna pomoć uplati na račun drugog lica. Ukoliko državljanin nema otvoren tekući račun, biće mu bez dodatnih troškova otvoren jednokratni namenski račun u banci koju je izabrao prilikom prijave.

Foto: www.doctors.today

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE