Danas počinje prijava za besplatne udžbenike

Prijava za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preko Programa nabavke nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove počinje danas, 28. februara, saopštilo je Ministarstvo. Za besplatne udžbenike predviđeno je 750.000.000 dinara.

Novina od ove godine su i besplatni udžbenici za učenike koji se obrazuju po IOP-u 3, odnosno za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i za gluve i nagluve učenike koji koriste elektronske udžbenike sa video-sadržajima na srpskom znakovnom jeziku, navodi resorno Ministarstvo.

Pravo na besplatne udžbenike imaju:

  • učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći);
  • sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu;
  • učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format);
  • učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja;
  • učenici osnovnih škola koji se obrazuju po IOP-u 3;
  • gluvi i nagluvi učenici koji koriste elektronske udžbenike sa video-sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Ministarstvo obezbeđuje i udžbenike za ove kategorije učenika i na jezicima nacionalnih manjina, kao i udžbenike prilagođene deci sa smetnjama u razvoju.

Ministarstvo je svim osnovnim školama poslao Uputstvo o načinu prijave za besplatne udžbenike i unosu podataka učenika u sistem.

Prema Uputstvu, škole su dužne da obaveste roditelje/staratelje učenika preko odeljenjskih starešina i da prikupe podatke i potrebna dokumenta, koje dostavljaju Ministarstvu do 31. marta 2022. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE