Danas je Međunarodni dan šuma. Jeste li znali da Srbija ima prašumu?

Međunarodni dan šuma ustanovljen je 1971. godine na 23. zasedanju Generalne skupštine Evropske konfederacije za poljoprivredu.

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je 2012. godine donela odluku da će se obeležavanje Međunarodnog dana šuma organizovati 21. marta svake godine, na dan prolećne ravnodnevnice na severnoj hemisferi, odnosno jesenje ravnodnevnice na južnoj hemisferi.

Srbija trenutno ima oko 30 odsto površine pod šumom, a nacionalnom Strategijom pošumljavanja teži se da se ovaj procenat podigne na oko 42 odsto do 2050. godine, piše RTS.

Prema podacima nacionalne inventure šuma (Banković i dr, 2009), Srbija spada u srednje šumovite zemlje sa prosečnom pokrivenošću šumskom vegetacijom. Ukupna površina pod šumama u Srbiji iznosi 2.254.000 hektara, odnosno pokrivenost je 29,1 odsto. Od te površine, državne šume zauzimaju 53 odsto, dok privatne šume zauzimaju površinu od 47 odsto. U šumama Srbije prisutno je 49 vrsta drveća, od čega je 40 lišćarskih, a devet četinarskih. prenosi RTS.

Srbija je sve do polovine 19. veka bila obrasla gustim neprohodnim šumama. Njena šumovitost je tada iznosila, prema nekim procenama oko 80 odsto.

Ove godine Međunarodni dan šuma posvećen je temi „Obnova šuma: put oporavka i blagostanja“ koja je ključna u rešavanju kriza povezanih s klimatskim promenama i gubitkom biološke raznovrsnosti.

Da li ste znali da Srbija ima prašumu?

Jedina prašuma u Srbiji nalazi se na Kučajskim planinama i u njoj više od 350 godina nije posečeno nijedno stablo.

Prašuma Vinatovača prostire se na 37 hektara šumske zemlje i nalazi se na nadmorskoj visini od 640 do 800 metara. Bukova stable u ovoj prašumi stara su oko stotinka godina, imaju prečnik od jednog metra i dostižu visinu do 45 metara.

Prašuma je pod zaštitom države, prilaz ljudima je zabranjen, kao i branje šumskog bilja ili gljiva.

Više informacija o šumama u Srbiji možete naći na sajtu Zavoda za zaštitu prirode Srbije www.zzps.rs

Foto: serbia.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE