Četvrta žrtva korona virusa u Lazarevcu

Muškarac, star 44 godine, četvrta je žrtva korona virusa, sa prebivalištem u našoj opštini, zvanično je potvrdjeno  na konferenciji za medije Štaba za vanredne situacije GO Lazarevac. Pozitivan nalaz na virus do sada je imalo 11 osoba, a uzrok smrti još dva muškarca, koji su bili dijalizni pacijenti, zvanično nije  COVID – 19, rekao je direktor Doma zdravlja “ dr Djordje Kovačević “ i član kriznog Štaba, dr Jovan Milojević. Pet pacijenata nalaze se na bolničkom lečenju u COVID bolnicama  KBC – u  “ Zemun “ i KBC – u  “ dr Dragiša Mišović “, kao i Opštoj bolnici u Pančevu. Pet medicinskih sestara , koje su zaposlene u Specijalnoj bolnici za endemsku nefropatiju u Lazarevcu, su u kućnoj samoizolaciji. Počelo je i testiranje zaposlenih u ovoj ustanovi.

“ MUP pojačava kontrolu gradjana, koja se odnosi pre svega na kršenje mere o okupljanju više od dva lica na jednom mestu. Najavljene su dosta rigoroznije sankcije. Posebno će se vršiti kontrola okupljanja mladih na sportskim terenima. Kazne će biti strože i za širenje lažnih vesti i panike na društvenim mrežama “, rekao je predsednik Štaba za vanredne situacije GO , Bojan Sindjelić.

U COVID ambulanti Doma zdravlja, od 7. do 10. aprila ,  uzet je 31 bris, uglavnom od medicinskog osoblja i onih koji su imali kontakt sa obolelim licima. Ukupno je pregledano 690 lica ( zajedno sa telefonskim konsultacijama ), u samoizolaciji je 285 pacijenata, a na dalju dijagnostiku u Beograd poslato je 34 lica.

“ Od ukupnog broja pacijenata koji su u Centru za hemodijalizu, ( a ima ih 100, plus 10 pacijenata iz KBC – a  “ dr Dragiša Mišović “, od pre dve nedelje ), njih 8 je upućeno na dalju dijagnostiku, sa sumnjom na COVID – 19. Od tog broja, dva muškarca, jedan iz Velikih Crljena, jedan iz Leskovca,  su preminula. Hospitalizovano je 5 pacijenata, 2 u KBC – u  „ dr Dragiša Mišović “ i 3 u KBC – u  „ Zemun “. Njihovo stanje je stabilno i dobro se osećaju. Odredjene simptome imalo je 5 medicinskih sestara, tri sa odeljenja Specijalne bolnice za endemsku nefropatiju i dve sa odeljenja hemodijalize. One su 7. aprila dale uzorke briseva, sve sem jedne su u kućnoj samoizolaciji, do dobijanja rezultata, i trenutno se osećaju dobro.  Te medicinske sestre nisu bile u kontaktu sa dva obolela lica koja su preminula . Jedna sestra sa odeljenja, sa malo težom kliničkom slikom, upućena je u Opštu bolnicu u Pančevu. I ona je u solidnom zdravstvenom stanju “, rekao je direktor Bolnice za endemsku nefropatiju, Prim.dr Miodrag Milić.

Dr Milić je izjavio da je počelo testiranje i ostalih zdravstvenih radnika u ovoj ustanovi. Prioritet ima osoblje koje je bilo u kontaktu sa dva preminula pacijenta sa hemodijalize. Oni nemaju simptome i dalje rade. Četiri pacijenta, koja su trenutno na odeljenju, nisu imala kontakt sa obolelim preminulim licima. U drugoj fazi, planiraju se i njihova testiranja .

Specijalna bolnica za endemsku nefropatiju poseduje dovoljno medicinske opreme i lekova, a u skladu sa svim merama, pojačan je i nivo dezinfekcije prostorija, objasnio je dr Milić.

Predsednik Štaba, Bojan Sindjelić,  istakao je da je “ situacija u Lazarevcu i dalje stabilna, s obzirom na broj stanovnika i broj onih koji rade u našoj opštini. Većina sugradjana  poštuje donete mere, ali još ima i onih koji ih svakodnevno krše  “, rekao je Sindjelić na konferenciji, održanoj nakon 17. vanredne sednice Štaba za vanredne situacije.

Za maloletnička kršenja mera Vlade Republike Srbije, odgovornost snose roditelji, odnosno, staratelji .

Članovi Štaba uputili su izraze saučešća porodicama preminulih.

Marija Živković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE