Broj zaraženih se smanjuje, epidemiološka situacija na teritoriji Lazarevca se poboljšava

Dana 28. jula održana je konferencija za medije u Domu zdravlja dr Đorđe Kovačević povom epidemiološke situacije na teritorije opštine Lazarevac. U ovoj ustanovi se predzuima redovno praćenje nadzora od strane higijensko-epidemiološke službe, ali i ostalih službi.

‚‚Osvrnuo bih se na rad ustanove u ovom periodu, da se broj pacijenata, u zadnja tri dana, drastično smanjio u Kovid ambulantama. Povećao se broj kontrolnih pregleda, a smanjio broj prvih pregleda, što znači da se broj obolelih iz dana u dan smanjuje, što ukazuje na jednu stabilizaciju higijensko-epidemiološke situacije na teritoriji opštine Lazarevac”, saopštio je direktor Doma zdravlja dr Jovan Milojević i dodao da su svi zaposleni angažovani kako u samoj ustanovi, tako i u Areni koja je pretvorena u Kovid bolnicu. Jedanaest zaposlenih je u Kovid areni i jedan lekar specijalista urgentne medicine, koji se nalazi u Urgentnom centru na ispomoći.

Na konferenciji za medije obratio se i naš epidemiolog dr Dušan Vujnović.

‚‚Od početka epidemije na teriroriji opštine Lazarevac, od 20. marta do 27. jula ukupan broj testiranih lica iznosio je 1526, od toga je pozitivnih 497 i broj preminulih 14. Čitavu epidemiju na terirotiji opštine Lazarevac smo podelili na dva dela, period prvog talasa sa prvim pikom kada smo imali 52 pozitivnih i 9 preminuih i drugi deo pika od 16 juna pa do juče, 445 pozitivnih i 4 preminulih”, saopštio je epidemiolog dr Dušan Vujnović.

U poslednja četiri dana zabeležen je manji broj pregleda u obe Kovid ambulante koji je praktično sveden na 50 odsto, ako se u obzir uzme i prethodna sedmica. Poslednjih dana na dnevnom niovu obavi se oko 83 pregleda od toga je 7-8 pozitivnih lica,a tokom prošle sedmice je bilo 15 zaraženih.

Primetan je trend opadanja kako pozitivnih, tako i obolelih. Smatra se da na osnovu toga može da se oceni epidemiološka situacija na teritoriji opštine Lazarevac kao nesigurna sa tendencijom stabilizacije i poboljšanja, što se vidi na većem delu teritorije Srbije.

„Smatra se da posle infekcije treba da prođe najmanje dva do tri meseca da bi se virus potpuno uklonio iz našeg organizma. On se posle dva meseca zadržava, kako u stolici, tako i u mokraćnim kanalima. I zato se insistira da se vodi računa o mokrim čvorovima, kako u javnim ustanovama, tako i u privatnim”, saopštio je epidemilog dr Dušan Vujnović.

U Domu zdravlja dr Đorđe Kovačević je angažovano 95 lekara, 166 medicinskih sestara i tehničara, a jedan deo njih je angažovan i u Kovid bolnici u Areni.

Pored toliko velikog broja angažovanih, ima i manji broj pozitivnih zdravstvenih lica na teritoriji opštine Lazarevac: 4 lekara, 3 medicinske sestre i 1 spremačica.

U odnosu na starosne grupe dominiraju osobe starijeg uzrasta i taj odnos je 60 prema 40, pozitivnih i obolelih, dok u odnosu na pol, dominiraju osobe muškog pola, a što se tiče broja umrlih su uglavnom starije osobe sa pridruženim hroničnim bolestima, na žalost bilo je i nešto mlađih lica ali manji broj.

Kod svih dominira do srednje teška klinička slika. Najčešći simptomi su  povišena temperatura, suvi kašalj, otežano dišanje i ostali klasični prepoznatljivi simptomi kao što su gubitak čula ukusa, čula mirisa i mnogi slični simptomi.

Poštovanje nošenja maski, kako u zatvorenim prostorijama, tako i u spoljašnjoj sredini ako se nalazimo u većim gužvama. Zatim poštovanje fizičke distance od najmanje 1,5m i izbegavanje masovnih skupova.

Prema mišljenju stručnih lica ova situacija će trajati na teritoriji Srbije do pojavie vakcine koja će razrešiti pitanje kolektivnog imuniteta. Studija, koju je izvršio Medicinski fakulktet iz Beograda, na osnovu anketiranja i pregleda 7000 domaćinstava u Srbiji utvrdila da je samo 7% stanovništva ima taj imunitet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE