32. Međunarodni festival humora za decu 16. i 17. septembra uz poštovanje svih mera

Program 32.Međunarodnog festivala humora za decu, pod sloganom „Smeh čarobne moći ima“, biće održan 16. i 17. septembra i prilagođen trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo uz poštovanje svih obavezujućih mera, rekla je za Radio Galaxy direktorka festivala Radmila Bulatović i dodala da će ove godine izostati revija dečijih dramskih grupa, susreti pisaca i dece po školama, kao i  radionice, plesni i muzički program, ali da se i uprkos pandemiji nije mogla prekinuti tradicija duga 33 godine, te će se festival ipak održati u nešto manjem i prilagođenom obliku.

Umesto maskenbalske povorke glavnom lazarevačkom ulicom, raspisan je online foto konkurs za najbolju masku i kako saznajemo od direktorke festivala, na adresu Biblioteke pristiglo je mnoštvo fotografija od kojih će stručni žiri izabrati tri najbolje. Sve fotografije konkursa biće odštampane i izložene u glavnoj ulici.

Pored fotografija stiglo je preko hiljadu literarnih i nešto manje likovnih radova, kako dece iz Srbije, tako i iz regiona, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i dr. Izložba radova postavljena je u holu Boblioteke “Dimitrije Tucović” u Lazarevcu i otvorena je za individualne posete.

Zlatno Gašino pero za sveukupan doprinos u stvaralaštvu za decu, ove godine dobili su Minja Subota i Vlasta Cenić, Srebrno Gašino pero dobila je Nikoleta Novak za roman „Poziv“, za čije žiriranje su bili zaduženi bibliotekari širom Srbije, dok je Gašino pero 32. Međunarodnog festivala humora za decu osvojila Ema Zečević iz OŠ “Nikola Tesla” u Beogradu za knjigu “Deco, dobro došli na pozornicu”, saopštila je direktorka festivala.

Ove nagrade biće dodeljene u sredu, 16.9.2020. godine, na svečanom otvaranju festivala, tradicionalno u podne, a pored dodele,  biće predstavljene i festivalske novoobjavljene knjige i održan mini koncert Minje Subote. Ispred Biblioteke biće postavljena izložba „Kuvarice, skini se sa fejsa!“ Gorana Novakova.

U četvrtak, 17. septembra festival će ugostiti nagrađenu decu i deliti nagrade uz nove pesme Branimira Rosića i leteću gitaru, a Tode Nikoletić će predstaviti svoju novu knjigu “Slovarica školarica”, koju će biblioteka pokloniti svakom prvaku u našoj opštini kao znak pažnje, s obzirom da zbog trenutne situacije nije bilo moguće održati poklon predstavu za prijem prvaka.

Iz festivalskog programa izdvaja se još online stručni seminar posvećen pesničkom stvaralaštvu za decu Dobrice Erića, kao i lutkarska predstava “Crno jagnje” koju će glumci Puls teatra, kao jedni od glavnih stručnih saradnika festivala, odigrati u dvorištima područnih osnovnih škola na teritoriji GO Lazarevac.

Detaljan program i satnicu festivala možete pogledati na FB stranici: Међународни фестивал хумора за децу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE