14. februar – Sveti Trifun, Sveti Valentin ili Dan zaljubljenih?

Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna obeležava 14. februara po novom, odnosno 1. februara po starom kalendaru. Proslava se još naziva i „Dan ljubavi i vina”.  Sveti Trifun rođen je u selu Kampsadi u Frigiji, živeo je u trećem veku posle Hrista, bio je veliki Hristov sledbenik i u ime vere i nastradao.

Imperator Dakije bio je veliki protivnih Hrista i hrišćanstva, pa je Trifuna zatvorio u tamnicu, a pošto Sveti Trifun nije želeo da se odrekne Hrista, pogubljen je 250. godine.

U Srbiji se na dan njegove smrti proslavlja Trivundan, vinogradarska slava, jer se veruje da Sveti Trifun štiti vinovu lozu, a takođe čuva useve od štetočina.

Običaj je da vinogradari na ovaj dan izadju u vinograd da orežu vinovu lozu i poliju ga vinom, kako bi grožđe bolje rodilo.

Takođe se veruje da, ako na Svetog Trifuna pada kiša biće rodna godina, pogotovo za šljive, a ukoliko dan bude vedar, godina će biti sušna i nerodna.

Foto: rs.wikipedia.org

U rimokatoličkoj crkvi 14. februara, pak praznuje se Sveti Valentin, episkop i mučenik, koji je živeo u 3. veku u doba rimskog vladavine cara Klaudija II. Sveti Valentin je uprkos zabrani imperatora, tajno venčavao vojnike kojima je to bilo strogo zabranjeno, jer se verovalo da ih ženidba čini lošim vojnicima.

Zbog toga je pogubljen je 14. februara 269. godine odsecanjem glave. Po predanju on je pre smrti, slepoj tamničarevoj ćerki poslao pismo zahvalnosti u kojem je bio spakovan cvet šafrana, a nakon otvaranja pisma devojka je progledala. Slanje pisma i cveće se i dan danas vezuje za iskazivanje ljubavi prema voljenoj osobi.

Pravoslavna crkva Svetog Valentina proslavlja 13. avgusta po novom kalendaru, s tim što se ovaj svetac u pravoslavnoj crkvi ne proslavlja kao zaštitnik zaljubljenih.

Foto: hr.wikipedia.org

Dan zaljubljenih se danas više vezuje za Svetog Valentina, iako rimokatolička crkva nije saglasna sa ovom idetifikacijom sveca. Veruje se da je Dan zaljubljenih počeo da se slavi u 14. veku na engleskim i francuskim dvorovima, više iz pomodarstva i potrebe za nekom otmenom ljubavlju, nego iz religijskih razloga.

Dan zaljubljenih odomaćio se i kod nas. Obično se u Srbiji obeležava među mladima, ali i onim malo starijima.

https://stella-vrnjackabanja.com/

U Vrnjačkoj banji se u slavu ljubavi, 14. februara na Mostu ljubavi organizuje takmičenje u najdužem poljupcu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE